Valitse sivu
Etusivu / Ruskosuohaukka

Ruskosuohaukka

28.6.2021 (Viikon laji)

Ruskosuohaukka (Circus aeruginosus) pesii suurien järvien ja merenlahtien laajoissa ruovikoissa. Viimeisen kahden vuosikymenen aikana laji on valloittanut lähes koko Etelä- ja Keski-Suomen ja se kuuluu nykyisin jo lähes jokaisen pirkanmaalaisen kunnan pesimälajistoon. Lajin pesimäkannaksi koko maassa on arvioitu vajaat tuhat paria. Pirkanmaan kokonaiskanta lienee noin sata paria.

Pirkkalassa ruskosuohaukan on jo useiden kesien ajan voinut nähdä liihottelemassa Pyhäjärven Kirkonniitynlahden ruovikon yläpuolella. Lajin pesinnästä kyseisellä ruovikolla on havaintoja ainakin vuodesta 1985 lähtien, mutta pesivänä lajina ei ihan jokaiselta kesältä. Vuonna 2018 tehdyssä Nokian Markluhdanlahden pesimälinnustoselvityksessä pidettiin todennäköisenä, että sama ruskosuhaukkapari, joka on pesinyt Pirkkalan Kirkkoniitynlahdella on ajoittain pesinyt myös vastarannalla Nokian Markluhdanlahdella. 

Pirkkalassa ruskosuohaukan hyvä tarkkailupaikka on Sikojoen lintutorni, josta lajin voi nähdä saalistamassa Kirkonniitynlahden ruovikon läheisyydessä tai lentämässä Sikojoen alaosaa pitkin. Ruskosuohaukan syysmuutto alkaa jo elokuussa, jolloin linnut lähtevät muuttomatkalle läntiseen Afrikkaan. Linnut palaavat takaisin huhtikuussa. Ruskosuohaukka on rauhoitettu laji koko Suomessa.

Kuva. Ruskosuohaukkakoiras liihottelee Kirkkoniitynlahden ruovikon yläpuolella 11.6.2021.

Lisätietoja:

Luontoportti, ruskosuohaukka

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"