Valitse sivu
Etusivu / Harrastukset ja vapaa-aika / Kirjasto / Kirjastossa asioiminen

Kirjastossa asioiminen

Kirjastokortti

Kirjaston palveluiden käyttämiseen tarvitset Pirkanmaan kirjastojen yhteisen PIKI-kirjastokortin. Asiakkaalla voi olla käytössään vain yksi PIKI-kirjastojen kortti, jota käytetään kaikissa Pirkanmaan yleisissä kirjastoissa.  Kirjastokortti on henkilökohtainen. Älä anna kenenkään muun käyttää sitä, sillä sinä olet vastuussa aineistosta, joka on lainattu sinun kortillasi.

Näin voit hankkia kirjastokortin

Ensimmäinen kortti on ilmainen, ja saat sen kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaasi henkilötodistus. Lapsella voi olla oma kirjastokortti ja Pirkkalassa se hankitaan viimeistään koulun kanssa esikoulun alkaessa. Alle 15-vuotias saa kortin huoltajan luvalla. Huoltaja allekirjoittaa hakulomakkeen ja on vastuussa lapsen lainoista ja maksuista. Kirjastokorttihakemuksen voi täyttää sähköisesti tai tulostaa paperisena PIKI-verkkokirjastossa.

Jos kirjastokorttisi hukkuu

Jos kirjastokorttisi hukkuu, siitä pitää ilmoittaa kirjastolle. Voit tehdä sen missä vain PIKI-kirjastossa. Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uuden kortin saa asiakaspalvelusta ja se maksaa 2 euroa.

 

Kirjastokortin tunnusluku

Kirjastokortin tunnusluku asetetaan kortin hankkimisen yhteydessä. Mikäli unohdat sen tai haluat muuttaa sitä, käänny kirjaston asiakaspalvelun puoleen.

Tarvitset kirjastokortin tunnuslukua, kun lainaat aineistoa automaatilla, teet varauksia, uusit lainoja, maksat maksuja verkkokirjastossa tai lainaat e-aineistoja. Tunnuslukua tarvitaan myös kirjaston tietokoneiden ja omatoimitilojen käyttämiseen.

 

Toisen kortin lisääminen verkkokirjastossa

Uudessa verkkokirjastossa voit lisätä huollettavien tai muun perheenjäsenesi kortit omaan tiliisi. Näin voit hallita kaikkien lisättyjen korttien lainoja, varauksia ja omia tietoja.  Huoltajan tulee poistaa tilistään huollettaviensa kirjastokortit, kun nämä ovat täyttäneet 15 vuotta. Kortin lisäämiseen tarvitaan kirjastokortin numero sekä siihen liitetty nelinumeroinen tunnusluku.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Lainaaminen kirjastosta on maksutonta. Kirjastokortilla voi olla yhteensä 300 lainaa kerrallaan. Elokuvien ja pelien lainaamiseen vaikuttavat ikärajat. Lainattuasi saat kuitin, jossa näkyvään eräpäivään mennessä lainat pitää palauttaa tai uusia. Halutessasi voit saada sähköpostiisi muistutuksen lainojesi eräpäivän lähestyessä. Jos ilmoitusta ei jostain syystä tule, olet silloinkin vastuussa lainojen palauttamisesta ajallaan.

Voit uusia lainasi 5 kertaa. Uusiminen ei onnistu, jos aineistosta on varaus tai jos sinulle on kertynyt maksuja 15 € tai yli. Lainojen uusiminen tapahtuu joko verkkokirjastossa tai olemalla yhteydessä kirjastoon. Kirjastojen aukioloajat ja yhteystiedot löydät etusivulta.

Kirjojen palauttaminen kirjaston ollessa suljettu

Joissain kirjastoissa voit palauttaa aineistoa myös aukioloaikojen ulkopuolella. Pääkirjastossa palautusluukku sijaitsee talon takana ja Nuolialan ja Kirkonkylän kirjastoissa sisäänkäynnin läheisyydessä. Toivion kirjastossa ei ole palautusluukkua. Omatoimiaukioloaikoina voit palauttaa kirjoja automaatilla. Omatoimea käyttääksesi tarvitset kirjastokortin ja siihen liitetyn tunnusluvun.

Voit myös varata kirjoja

Voit tehdä varauksia kirjastossa tai verkkokirjaston kautta. Varaaminen Pirkkalan kokoelmasta on maksutonta. Muualta PIKI-alueelta tuleva seutuvaraus on 2 €. Noutamattomasta varauksesta veloitetaan 1 €. Kirjastokortilla voi olla korkeintaan 300 varausta kerrallaan.

Mikäli etsimääsi aineistoa ei ole saatavissa Pirkanmaalta lainkaan, on mahdollista tehdä kaukovaraus. Tehdäksesi kaukovarauksen ole yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen kaukolaina@pirkkala.fi

Varauksia voi lainata vain sillä kortilla, jolla varaus on tehty. Pirkkalan kirjastot eivät luovuta varauksia muille kuin varauksen tehneelle henkilölle. Jos jonkun pitää hakea varauksesi puolestasi, ole yhteydessä kirjastoon etukäteen.

Sovellukset ja mobiilikortit

Uusi verkkokirjasto Finna toimii kätevästi myös puhelimen selaimella. Kirjauduttuasi sisään voit käyttää mobiilikorttia ja lisätä muita, esimerkiksi huollettavien, kortteja tunnukseesi. Voit lukea lisää sovelluksista Pikin sivuilta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"