Valitse sivu

Pirkkala-Linnainmaa -raitiotie

Tampereen, Kangasalan, Ylöjärven kaupungit ja Pirkkalan kunta suunnittelevat yhteistyössä Tampereen seudullista raitiotie -hanketta kuntiensa alueella.

Raitiotien katusuunnitelmaehdotukset nähtävillä – Pirkkalan ratahaara

Pirkkalan ratahaaralla suunniteltava raitiotielinja on takoitus jatkua nykyiseltä Sorin aukion pysäkiltä Härmälän läpi Partolaan. Partolasta raitiotie on linjattu Naistenmatkantietä pitkin kohti Suupalle suunniteltavaa päätepysäkkiä.

Partolan alueen sekä Naistenmatkantien katusuunnitelmaehdotukset ovat valmistuneet ja ne pidetään maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 ja 46 §:n perusteella virallisesti nähtävillä 19.6.–31.7.2024 välisen ajan mahdollisia muistutuksia varten. Verkkosivujen lisäksi suunnitelmiin voi käydä tutustumassa 19.6. alkaen kunnan Asiointipisteessä osoitteessa Viistokuja 3. Asiointipiste on avoinna arkisin klo 9–16.

Katusuunnitelmaehdotukset

Partolan alueen katusuunnitelmat (pdf)

Naistenmatkantien katusuunnitelmat: Haikka (pdf)

Naistenmatkantien katusuunnitelmat: Suuppa (pdf)

Naistenmatkantien katusuunnitelmat: Pakkala (pdf)

Asukastiedote/työseloste 12.6.2024: Partolan alueen ja Naistenmatkantien raitiotien katusuunnitelma (pdf)

Muistutukset

Mahdolliset muistutukset on oltava kirjallisina 31.7.2024 klo 15 mennessä osoitteessa:

Pirkkalan kunta, kirjaamo
PL 1001, 33961 Pirkkala tai

sähköpostissa: kirjaamo@pirkkala.fi.

Lisätiedot

yhdyskuntatekniikan päällikkö Antti Reinikka, puh. 040 133 5603, antti.reinikka@pirkkala.fi tai
suunnitteluinsinööri Vesa Savolainen, puh. 040 187 1498, vesa.savolainen@pirkkala.fi.

Kaavoitus

Partolan alueella raitiotien suunnitelmat kytkeytyvät 31.7.2024 saakka nähtävillä olevaan Naistenmatkan asemakaavan muutokseen ja laajennukseen (nro 278), jolla varaudutaan raitiotien rakentamiseen. Tutustu asemakaavaan tarkemmin maankäytön sivuilla, jonne pääset oheisen linkin kautta.

Toteutussuunnittelu Pirkkalasta Linnainmaalle on alkanut

Tampereen ja Pirkkalan valtuustot ovat päättäneet aloittaa Pirkkala-Linnainmaa -raitiotien toteutussuunnittelun. Tampereen raitiotielinjalle 1 suunnitellaan jatkoa linja-autoasemalta Pirkkalaan ja keskussairaalta Linnainmaalle. Toteutussuunnittelun ja mahdollisen rakentamisen palveluntuottajat valittiin syyskuussa 2023 ja samalla käynnistyi allianssin kehitysvaihe, jonka aikana allianssi laatii raitiotiekaduista katusuunnitelmat, toteutussuunnitelman ja laskee raitiotien rakentamisen tavoitekustannuksen.

Lokakuussa 2024 valtuustot voivat päättää toteutussuunnittelun tulosten perusteella rakentamisesta, rakentamisen laajuudesta ja mahdollisesta vaiheittain toteuttamisesta.  Suunnittelu tehdään Tampereen kaupungin, Pirkkalan kunnan ja Tampereen Raitiotie Oy:n yhteistyönä.

Pirkkalan Suuppa−Sorin aukio raitiotien suunniteltu osuus on noin 9,3 kilometriä, joista noin 4,6 kilometriä sijoittuu Pirkkalan puolelle ja sisältää 11 pysäkkiparia. Kaupin kampus−Linnainmaa raitiotien suunniteltu osuus on noin 4,3 kilometriä sisältäen neljä pysäkkiparia.

Raitiotielinjauksia kartalla.

 

Hankesuunnitelma välillä Pirkkala-Linnainmaa

Pirkkala–Linnainmaa -raitiotien hankesuunnitelma  sisältää muun muassa alustavat katusuunnitelmat sekä hankevaihtoehtojen vertailun ja vaikutusarvioinnin kustannusarvioineen. Hankesuunnitelma toimii pohjana kuntien päätöksille jatkosuunnittelusta ja myöhemmin päätettävästä raitiotien rakentamisesta.

Hankesuunnitelmaan voi tutustua Tampereen Ratikan -hankesivuilla.

Seudullisen raitiotien yleissuunnitelma

Tampereen seudullisen raitiotien yleissuunnitelma valmistui helmikuussa 2021. Kyseessä on selvitys, jossa tarkastellaan raitiotien laajentamista Tampereelta Pirkkalan, Kangasalan ja Ylöjärven suuntiin. Työn aikana tutkittiin ja vertailtiin vaihtoehtoja kaikilla ratasuunnilla vuorovaikutteisen suunnittelun ja vaikutusten arvioinnin perusteella.

Varautumista tulevaisuuteen

Pirkkalan ratahaara

Tampereelta Pirkkalaan raitiotien ratavaraus kulkee Hatanpään valtatietä ja Nuolialantietä pitkin Suupalle, jossa on päätepysäkki. Turrin ja lentoaseman suunta huomioidaan maankäytön ja kunnallistekniikan suunnittelussa niin, ettei raitiotien laajentuminen näihin suuntiin esty pitkällä aikavälillä.

Pirkkalan valtuusto on valinnut Pirkkalan linjausvaihtoehdon raitiotielle 9.11.2020 (valtuuston päätös 9.11.2020 § 90)

Kartta seuturatikan valituista reiteistä Tampereen seudulla.
Tampereen seuturatikan yleissuunnitelman mukainen rakentamisaikataulu Tampereen seudulla.

Yhteystiedot


Korhonen Jouni

Yhdyskuntajohtaja, tekninen johtaja
050 512 3981
jouni.korhonen@pirkkala.fi
Vastuualueet:

Toimialajohtaja, yhdyskuntalautakunnan esittelijä

Korhonen Jouni

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"