Valitse sivu

Asumisoikeusasunnot

Yhteystiedot

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)
PL 30, 15141 Lahti

Puh. (vaihde): 029 525 0800
Sähköposti: kirjaamo.ara@ara.fi


Asiointipiste

03 565 24450
asiointipiste@pirkkala.fi
Viistokuja 3, 33960 Pirkkala
Avaa toimipistesivu
Asiointipiste

Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja ja niiden asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 % asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta. Asumisesta maksetaan lisäksi kuukausittain käyttövastiketta. Luopuessa asumisoikeudesta, asumisoikeusmaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Hakeminen

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka eivät omista hakualueella tarvetta vastaavaa omistusasuntoa eivätkä varoja sen hankkimiseen.

Asumisoikeuden saajaksi hyväksymisen edellytyksenä on hakijan asumisoikeusasunnon tarve. Ennen kuin asumisoikeussopimuksen voi tehdä, asumisoikeusyhtiö selvittää, tarvitsetko asumisoikeusasuntoa. Selvitys tehdään antamiesi tietojen perusteella.

Jos sinä tai mukana muuttavat 18–54-vuotiaat perheenjäsenet omistatte asunnon tai teillä on varallisuutta, ne huomioidaan asunnontarpeen arvioinnissa.

Hakijalla ei katsota olevan asumisoikeusasunnon tarvetta, jos hänellä on:

  • hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa
  • varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakemansa asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi.

Edellä mainittuja ehtoja ei edellytetä asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavalta hakijalta eikä 55 vuotta täyttäneeltä hakijalta.

Hae järjestysnumero ARAn järjestysnumerorekisteristä

Asumisoikeusasunnon hakemista varten sinulla pitää olla voimassa oleva järjestysnumero. Voit hakea järjestysnumeron ARAn järjestysnumerorekisteristä. Numero on maksullinen ja voimassa 2 vuotta. Kunnan antamat järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 saakka. Kun olet saanut numeron, tee asuntohakemus asumisoikeusyhteisölle. Pirkkalassa sijaitsevat asumisoikeusasunnot omistaa Avain Asunnot Oy, TA Yhtiöt Oy sekä YH Kodit Oy.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"