Valitse sivu

Erityisruokavaliot

Yhteystiedot


Mäenpää Anu

Ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö
050 345 7725
anu.maenpaa@pirkkala.fi
Vastuualueet:

Ruoka- ja puhtauspalvelun johtaminen

Mäenpää Anu

Virolainen Päivi

Palvelusuunnittelija
050 529 2118
paivi.virolainen@pirkkala.fi
Vastuualueet:

Ruokalistasuunnittelu, ruokapalveluiden kehittäminen

Virolainen Päivi

Ruoka-aineallergiat

Kansallisen allergiaohjelman (2008–2018) mukaisesti lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää tule hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.

Ruokapalvelussa turvataan allergiselle lapselle kaikista ruoka-aineryhmistä ravitsemuksellisesti riittävä valikoima. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia kodin käyttämiä harvinaisia ruoka-aineita ei ruokapalvelulla ole velvollisuutta tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava ruoka-aine.

Allergiaruokavalion tarve

Yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa arvioidaan allergiaruokavalion tarve. Terveydenhoitaja, lääkäri tai ravitsemusterapeutti allekirjoittaa tarvittavat ruokapalvelulle toimitettavat todistukset, joiden perustelella ruokavalio toteutetaan. Allergiaruokavaliot ovat yleensä määräaikaisia.

Lomakkeet

Tarkemmat komakkeen toimitusohjeet löytyvät lomakkeesta.

Poissaoloista ilmoittaminen

Jos erityisruokavalio jää koulussa syömättä kahden viikon ajan, keittiön henkilöstö pyytää ensisijaisesti opettajaa selvittämään huoltajalta onko erityisruokavaliolle enää tarvetta. Tarvittaessa opettaja ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan. Mikäli asiaan ei saada selvyyttä, erityisruokavalion valmistaminen lopetetaan.

Ruokavalion täydentämiseen tarvittavat valmisteet

Huoltajat hankkivat itse ja tuovat päivähoitoon pienten lasten erityiskorvikkeet (esimerkiksi maitoa korvaava valmiste). Ruokapalvelu tarjoaa alle 1 vuotiaiden lasten maidon korvikkeen, joka ei ole lääkärin määräämä sekä kaura- riisi- ja soijapohjaiset juomat niitä tarvitseville. Huoltajat toimittavat myös tarvittavat erityisvalmisteet (esimerkiksi täydennysravintojuomat ja energiajauheet) päiväkodin tai koulun henkilökunnalle, mikäli lapsella on yksilöllinen ravitsemushoitosuunnitelma, esimerkiksi Taysista.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"