Valitse sivu

Lukukoirat

Kaksi lasta ja lukukoira lukemassa kirjaa.

Pirkkalan lukukoiratoiminta

Pirkkalassa, Nuolialan kirjastolla on vuoden 2013 alusta saakka voinut lukea lukukoirille. Meidän lukukoiramme ovat Suomen Karva-Kaverit ry:n ja/tai Suomen Kennelliiton soveltuvuustestin läpäisseitä lukulemmikkejä. Nuolialassa lukuaika on joka tiistai-ilta klo 18 – 19, jolloin kuka tahansa voi varata ajan ja tulla lukemaan koiralle. Lukukoiratuokio kestää noin 15 minuuttia. Paikalla on lukijan ja koiran lisäksi vain koiran ohjaaja. Lukijan niin halutessa myös vanhempi, kaveri tai muu läheinen saa tulla mukaan lukuhetkeen. Jos mukaan tulee useampi saattaja, esim. pikkusisaruksia, täytyy lukutuokion aikana ”ylimääräisten” osata olla hiljaa paikoillaan. Lukijaa ja lukukoiraa ei saa häiritä juoksentelemalla, puhumalla tai eväitä syömällä.

Pirkkalassa jokainen koiralle lukemaan tuleva saa lukupassin, johon kerätään tarroja jokaisesta lukukoiralle luetusta kerrasta.

Miksi koirille luetaan?

Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koira ei arvostele eikä huomauta virheistä, vaan kuuntelee hyväksyen kuulemansa ja antaa huomion lukijalle. Lukukoiratoiminnan tarkoitus on innostaa lukemaan ja tukea lukemaan oppimista suorituspaineettomassa ympäristössä. Sen on todettu useissa tutkimuksissa kannustavan etenkin pieniä lapsia lukemaan. Koiran läsnäololla on koettu olevan rauhoittava vaikutus ja lapset pystyvät keskittymään lukemisen opetteluun.

Tutkimuksissa on todettu, että koiran lyhytaikainen oleskelu kirjastossa ei merkittävästi nosta eläinpölyn määrää, jota muutenkin on yleisissä tiloissa, joten lukukoiratoiminnalle on näin ollen kirjastoissa hyvät edellytykset. Nuolialassa lukukoiralle luetaan kirjaston viimeisenä aukiolotuntina kirjaston vieressä sijaitsevassa luokkahuoneessa, joka siivotaan hyvin heti seuraavana aamuna. Allergiset asiakkaat tai oppilaat eivät siten joudu tahtomattaan kosketuksiin koirien kanssa.

Lukukoirat

Pirkkalan lukukoirina toimii tällä hetkellä lauma whippetejä, mm. Polle, Piri, Nacci, Kaski, Tikka ja Magrat.

Kaikki meidän lukukoiramme pitävät paljon lapsista, joten niitä ei kenenkään tarvitse pelätä tai arastella.

Lukukoiratoimintaa toteutetaan yhteistyössä Kennelliiton lukukoirien ja Suomen Karva-kaverien  kanssa.Lue lisää Kennelliiton ja Karva-kavereiden nettisivuilta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"