Valitse sivu

Pirkkala-palkinto

Pirkkalan kunnanhallitus jakaa Pirkkala-palkinnon Pirkkalan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä tai teosta. Pirkkala-palkinto voidaan myöntää yksityiselle henkilölle, yhteenliittymälle tai yhteisölle. Vuonna 2013 kunnanhallitus päätti, että palkinto voidaan jättää myös jakamatta yksittäisenä vuotena.

Pirkkala-palkinto on jaettu vuodesta 2009 alkaen, jolloin aiempi Pirkkalan kirjasto- ja kulttuurilautakunnan myöntämä kulttuuripalkinto muutettiin laaja-alaisemmaksi koskemaan yleistä Pirkkalan hyväksi tehtyä työtä.

Myönnetyistä Pirkkala-palkinnoista Pirkkalan kunta pitää erityistä luetteloa, johon merkitään palkinnonsaajien henkilötiedot sekä palkitsemisen perusteet.

Pirkkala-palkintona jaettiin kaikki kymmenen olemassaolevaa pronssiveistosta Yksisarvinen (Unicorn) vuosina 2009-2019. Alkuperäinen veistos syntyi osana Pirkkalan kuvanveistotapahtumaa (Pirkkala Sculpture) vuonna 2005. Teos on Saarenmaalla 1939 syntyneen taiteilijan Matti Varikin taidonnäyte. Varik on kansainvälisesti tunnettu taiteilija ja professori. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyjä eri puolilla maailmaa.

Vuonna 2022 ryhdyttiin jakamaan uutta veistosta, kuvanveistäjä Villu Jaanisoon suunnittelemaa ja valmistamaa Pirkkalan lusikkaa. Vuonna 1963 Tallinnassa syntynyt Jaanisoo kuuluu maamme eturivin kuvanveistäjiin. Hän on toteuttanut useita julkisia teoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Jaanisoo on toiminut kuvataideakatemian kuvanveiston professorina Helsingissä, ja hänen teoksiaan on useiden keskeisten taidemuseoiden kokoelmissa.

Pirkkalan lusikka on tehty metallivalulla keltapronssiin, jalusta on tammea.

Pirkkala-palkinnon saajat

2023 Pirkan opisto

Pirkan Opiston toiminta palkittiin vuoden 2023 Pirkkala-palkinnolla. Palkinto jaettiin kahdettatoista kertaa, ja toistamiseen palkinnon kunniaksi saajalle myönnettiin Villu Jaanisoon suunnittelema Pirkkala lusikka. Pirkan opisto on yksi maamme suurimmista kansalaisopistoista. Pirkan opistolla on neljä jäsenkuntaa, joihin kuuluvat Pirkkalan lisäksi Nokia, Lempäälä sekä Vesilahti. Pirkan opisto on aktivoinut kaiken ikäisiä pirkkalalaisia kehittämään itseään perustamisestaan vuodesta 2013 alkaen. Samalla se on laajan ja laadukkaan opetuskirjonsa myötä on muodostunut merkittäväksi osaksi pirkkalalaisten arkea ja identiteettiä. Kokonaisuudessaan Pirkan opiston toiminta edistää kuntalaisten hyvinvointia monipuolisesti.

Kahdestoista Pirkkala-palkinto julkistettiin 6.12.2023 kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa, joka järjestettiin Nuoliala-keskuksessa. Tilaisuudessa palkinnon otti vastaan Pirkan opiston jaoston puheenjohtaja Juha-Pekka Mannila. Palkinnon luovuttivat pormestari Marko Jarva, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen sekä kansliapäällikkö Jaakko Joensuu.  

2022 Pirkkalan lentokenttäyhteisö

Yhdestoista Pirkkala-palkinto ja samalla ensimmäinen Villu Jaanisoon suunnittelema Pirkkalan lusikka myönnettiin Pirkkalan lentokenttäyhteisölle valtuuston satavuotisjuhlakokouksen yhteydessä 21. helmikuuta 2022. Tampere-Pirkkalan lentoasema on todennäköisesti merkittävimmin Pirkkalan kunnan tunnettuuteen kansallisesti ja kansainvälisesti vaikuttanut yksittäinen asia.

Lentoasema otettiin käyttöön vuonna 1979. Tämän jälkeen alueelle on muodostunut lentotoiminnan ympärille merkittävä työpaikkojen, koulutustoiminnan ja maanpuolustuksen keskittymä. Lentoaseman alueen toimijoita ovat Finavia, Puolustusvoimat, Tredu, Patria ja FinnHEMS. Pirkkalan lentoasema on osa pirkkalalaisten nykyistä identiteettiä, merkittävä työllistäjä ja kunnan maamerkki. Se on silta Pirkkalasta maailmalle ja merkittävä kunnan elinvoiman edistäjä.

Pirkkala-palkinnon vastaanottivat lentoaseman päällikkö Mari Nurminen, Ilmavoimien komentaja Mika Kulkas, Tredun koulutuspäällikkö Juhani Anttila ja Patrian koulutuspäällikkö Vesa Kaartinen.

2021

Palkintoa ei jaettu kunnanhallituksen päätöksellä.

2020

Pirkkala-palkintoa ei jaettu koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia.

2019 Pirkkalan Elokolon toiminta

Pirkkalan Elokolon toiminta palkittiin kymmenennellä Pirkkala-palkinnolla. Pirkkalan Elokolo on avoin matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka. Elokolo on toiminut kunnassa pitkään. Sen toimintaan osallistuu laaja ja kasvava monikulttuurinen joukko henkilöitä, joille kyseinen toiminta antaa mahdollisuuden olla osa yhteisöä. Toiminta ehkäisee osaltaan syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Ensiarvoisen tärkeä vapaaehtoistoiminta täydentää olennaisesti Pirkkalan kunnan tuottamia palveluita.

Pirkkalan Elokolo palkittiin itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2019 Pirkkalan yläkoulussa järjestetyssä juhlassa. Yksisarvinen-pronssiveistoksen ojensivat EHYT ry:n aluetyöntekijä Riitta Sattilaiselle ja Elämäntapayhdistys Pirkkalan Elopilkun puheenjohtaja Jorma Schukoffille pormestari Marko Jarva (oikealla), kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen (toinen vasemmalta) ja kansliapäällikkö Jaakko Joensuu (ensimmäinen vasemmalla).

Pirkkala palkinnon saajat: Elokolo

2018 Pirkkalan seurakunnan nuorisotyö

Järjestyksessään yhdeksäs Pirkkala-palkinto jaettiin 6.12.2018 itsenäisyyspäivän juhlassa Pirkkalan seurakunnan nuorisotyölle kiitokseksi Pirkkalan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä.

Pirkkalan seurakunnan nuorisotyö on ollut osana pirkkalaisten arkea vuosikymmeniä. Se on tukenut ja antanut lisäarvoa kunnan omalle nuorisotyölle ja ollut iso apu syrjäytymisen ehkäisyssä. Seurakunta on tarjonnut pirkkalaisille nuorille kokoontumis- ja kerhotiloja, järjestänyt retkiä ja antanut elämyksiä ja illanviettomahdollisuuksia. Sillä on ollut merkittävä rooli kunnan nuorten kasvattajana ja ohjannut osaltaan kunnan nuoria oikealle tielle. Tämä pitkäjänteinen työ on ollut avointa kaikille uskonnollisesta näkemyksestä riippumatta. Toiminta on ollut pidettyä ja on osaltaan kasvattanut kunnan yhteisöllistä tunnetta ja vahvistanut näin pirkkalaista kuntaidentiteettiä.

Pirkkala-palkinnon saajat: Seurakunnan nuorisotyö.

2017 Pirkkalan Sotaveteraanit

Pirkkalan pormestari Marko Jarva ojensi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden Pirkkala-palkinnon Pirkkalan Sotaveteraanit ry:lle, joita edusti yhdistyksen varapuheenjohtaja Reino Pellikka. Pirkkalan Sotaveteraanit on toiminut vuodesta 1966 sotaveteraanien kulttuuriperinteen vaalimiseksi. Huolimatta veteraanien joukon harvenemisesta yhdistys on pysynyt aktiivisena ja vireänä. Toiminta pitää sisällään aktiivista historia- ja perinnekasvatustyötä. Yhdistys on lisännyt osaltaan merkittävästi veteraanityön arvostusta ja edistänyt sotaveteraanien olosuhteita kunnassa.

Pirkkalan kunnanhallitus katsoi, että Suomen täyttäessä 100 vuotta on paikallaan muistaa Pirkkala-palkinnolla veteraaneja, jotka ovat suurimmalla mahdollisella panoksellaan mahdollistaneet, että itsenäisyyttä ylipäätään voidaan juhlia.

Pirkkala-palkinnon saaja: Pirkkalan sotaveteraanit

2016 Sankilan Kyläyhdistys

Pirkkalan kunnanhallitus myönsi seitsemännen Pirkkala-palkinnon 50-vuotiaalle Sankilan kyläyhdistykselle. Sankilan kyläyhdistys on Suomen vanhin kyläyhdistys, jonka toiminta on säilynyt aktiivisena. Sankilan kyläyhdistys järjestää vuosittain Pirkkalan kylämarkkinat, jotka keräävät kävijöitä laajalta alueelta. Vireä toiminta kokoaa asukkaita yhteen ja vahvistaa paikallisidentiteettiä. Kyläyhdistys on tehnyt pitkään arvokasta kunnan alueen perinnetyötä ja sen rinnalla kyennyt jatkuvasti tuottamaan kuntalaisille uusia yhteisöllisiä virikkeitä.

Sankilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Raili Naskali ja perustajajäsen Pentti Rantanen vastaanottivat Pirkkala-palkinnon pormestari Helena Rissaselta ja valtuuston puheenjohtaja Pertti Skogbergiltä Pirkkalan kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa Pirkkalan yläkoulun juhlasalissa 6.12.2016.

Pirkkala-palkinnon saajat: Sankilan kyläyhdistys

2015 Pirkkalan Pirkat

Pormestari Helena Rissanen ja valtuuston puheenjohtaja Pertti Skogberg ojensivat kuudennen Pirkkala-palkinnon urheiluseura Pirkkalan Pirkkojen edustajille itsenäisyyspäivän juhlassa yläkoulussa 6. joulukuuta 2015. Palkinnon vastaanottivat toiminnanjohtaja Iiro-Pekka Airola, puheenjohtaja Toni Rantanen ja yleisurheilujaoston puheenjohtaja Roosa Malm.

Pirkkalan Pirkat on perinteinen urheilun yleisseura, joka on liikuttanut pirkkalalaisia jo 80 vuoden ajan. Pirkkalan Pirkat on vanhin Pirkkalassa toimiva urheiluseura. Nykyisin sen tunnetuimmat lajit ovat kesäaikaan yleisurheilu ja talvikaudella salibandy. Pirkkojen huomassa pelataan myös lentopalloa. Historian saatossa lajikirjoon ovat kuuluneet myös pesäpallo, mäkihyppy ja hiihto.

Seura aktivoi kaiken ikäisiä kuntalaisia liikkumaan. Toimintaa on niin lapsille kuin varttuneemmillekin, huippu-urheilua unohtamatta. Pirkkalan Pirkoilla on parhaimmillaan ollut joukkue salibandyliigassa. Nykyisin edustusjoukkueet pelaavat sekä naisten että miesten valtakunnallisessa I-divisioonassa.

Pirkkala-palkinnon saajat: Pirkkalan Pirkat

2014 Pirkkalan Puhallinorkesteri

Pirkkalan Puhallinorkesteri täytti 50 vuotta vuonna 2014. Pirkkalan seurakunnalla on ollut puhallinorkesteritoimintaa jo vuodesta 1964 lukien, itsenäisenä yhdistyksenä puhallinorkesteri on toiminut vuoden 2012 alusta alkaen. Pirkkalan Puhallinorkesteri esiintyy säännöllisesti erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa Pirkkalassa.

Pirkkalan Puhallinorkesterin toiminta on erinomainen esimerkki pitkäjänteisestä toiminnasta musiikin parissa ja hyvien harrastusmahdollisuuksien tarjoamisesta pirkkalalaisille. Puhallinorkesterin ryhmissä harjoittelee soittajia esikoululaisista eläkeläisiin, eli kyseessä on koko perheen harrastus. Harrastuksen aloittamiskynnystä madaltamaan on hankittu soittimia, joita voi tarvittaessa vuokrata. Pirkkalan puhallinorkesteri on toiminnallaan edistänyt soittoharrastusmahdollisuuksia Pirkkalassa, elävöittänyt ja monipuolistanut kunnan kulttuuritarjontaa niin juhlatilaisuuksien, konserttien kuin arjenkin piristäjänä. Orkesteri on siis osaltaan merkittävästi lisännyt kunnan yhteisöllisyyttä ja elinvoimaa.

2013

Palkintoa ei jaettu.

2012 Kotiseutuneuvos Jouko Hillukka

Pirkkalan kunta palkitsi kotiseutuneuvos Jouko Hillukan Pirkkala-palkinnolla kunnan 90- ja pitäjän 775-vuotisjuhlassa Pirkkalan yläasteella. Jouko Hillukka on tehnyt kotiseututyötä Pirkkalan hyväksi kuudella vuosikymmenellä. Kotiseututyö on erityisen merkittävää ja tapahtunut pitkäjänteisesti harrastuspohjalta ilman rahallista palkkaa tai korvausta.

Jouko Hillukka on harrastanut Pirkkalaan liittyvää selvitys- ja tutkimustyötä ja kirjoittanut julkaisuihin ja lehtiin, erityisinä aiheinaan pitäjän historia sekä ympäristö ja luonto. Hän on myös osallistunut Pirkkalan historiatiedon opettamiseen ja samalla kunnan historian siirtämiseen uusille sukupolville.  Lisäksi Hillukka on toiminut oppaana, perustanut kuntaan kotiseutuarkiston ja ollut merkittävässä roolissa kotiseutumuseon kehittämisessä. Hillukka on edistänyt Pirkkalan tunnettuutta myös valtakunnallisesti monin tavoin.

Vuonna 2003 Hillukalle myönnettin kotiseutuneuvoksen arvonimi merkittävästä työstään Pirkkalan hyväksi. Hillukka on myös Pirkkala-Seuran kunniajäsen.

Pirkkala-palkinnon saaja: Jouko Hillukka.

2011 Kivimosaiikkitaiteilija Ritva Luukkanen

Pirkkalan kunnanhallitus myönsi vuoden 2011 Pirkkala-palkinnon kivimosaiikkitaiteilija Ritva Luukkaselle. Palkinto jaettiin itsenäisyyspäivän juhlassa Pirkkalan yläasteella 6.12. Palkintona luovutettiin taiteilija Matti Varikin suunnittelema pronssiveistos Yksisarvinen sekä 500 euron lahjashekki.

Ritva Luukkasen taiteilijaura on kestänyt jo 35 vuotta. Hän on kivimosaiikkitaiteen, arvostettu ja näkyvä edustaja niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Kivimosaiikkitöiden lisäksi Luukkasen tuotantoon kuuluu grafiikkaa ja öljyvärimaalauksia. Luukkanen on julkaissut myös useita runoteoksia. Pirkkalassa Ritva Luukkanen on arvostettu kulttuurivaikuttaja, joka on pitkään ollut mukana edistämässä Pirkkalan kulttuurielämää. Hänen taiteilijakotinsa Pirkkalan Talvitiellä kauniissa Pyhäjärven rantamaisemissa on myös suosittu retkikohde.

2010 Pirkkalan Hiihtäjät ry

Järjestyksessään toinen Pirkkala-palkinto jaettiin vuoden 2010 itsenäisyyspäivän juhlassa Pirkkalan Hiihtäjät ry:lle.

Palkinnon myönsi kunnanhallitus, joka totesi perusteluissaan mm. seuraavaa: ”Pirkkalan hiihtäjät on olemassaolonsa aikana tehnyt ansiokasta työtä kansanterveydellisesti tärkeiden liikuntaharrastusten edistämiseksi kunnassa. Pirkkalan hiihtäjien vaikutus kuntalaisten arjessa näkyy mm. kunnan liikuntapaikkaolosuhteiden ylläpidossa. Laajalti tunnettujen Toivion latujen ylläpito ja kehittäminen on merkittävä näyttö merkittävästä Pirkkalan eteen tehdystä työstä. PirHi on lisäksi pidetty ja aktiivinen kasvattajaseura, jonka ansiosta useat nuoret ovat saaneet terveen harrastuksen ja joka tuottanut menestystä myös kilpakentillä.

2009 Pirkkala-Seura

Pirkkalan kunnanhallitus päätti jakaa vuoden 2009 Pirkkala-palkinnon Pirkkala-Seura Ry:lle Pirkkalan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Pirkkala-palkinto jaettiin itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2009 Pirkkalan yläasteella. Palkintona luovutettiin Pirkkala-palkinto eli Yksisarvinen-pronssiveistos sekä 500 euron lahjasekki.

Ensimmäistä kertaa jaetun Pirkkala-palkinnon myöntämistä Pirkkala-Seuralle perusteltiin seuraavasti:

Vuonna 2009 Pirkkala-palkinto jaetaan ensimmäisen kerran ja on luontevaa, että palkinnon saaja täyttää puhtaimmillaan palkinnon myöntämiskriteerit. Pirkkala-Seura ry on viisikymmenvuotisen olemassaolonsa aikana osoittautunut merkittävimmäksi Pirkkalan kotiseututyön ja -tietoisuuden vaalijaksi. Pirkkala-Seura on tehnyt ansiokasta työtä Pirkkalan tunnettuuden, Pirkkalan historian ja paikallisvaikuttamisen eteen. Sen ansiosta on mm. syntynyt kotiseutumuseo Reippiin sekä Pirkkalainen-lehti, josta on muodostunut kiinteä osa kuntalaisten arkea.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"

PIRKKALAN LUSIKKA


Uuden vuodesta 2022 jaettavan Pirkkala-palkinnon teema juhlistaa Pirkkalan rikasta muinaishistoriaa. Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon teoksen pohjaksi valikoitui Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksilta löytynyt ristiretkiaikainen luulusikka. Pitkään savisessa maaperässä säilynyt lusikka kuvaa sitä sitkeyttä ja välittämistä, jolla Pirkkalaa on rakennettu yhdessä ja yhteistyöllä sekä pitkää historiaa merkittävänä kauppapaikkana kautta aikojen.

YKSISARVINEN ON PIENOISMALLI PRONSSIVEISTOKSESTA

Pirkkala-palkintona jaettiin vuosina 2009–2019 pienoismallia taiteilija Matti Varikin pronssiveistoksesta Yksisarvinen (Unicorn). Teos syntyi osana Pirkkalan kuvanveistotapahtumaa vuonna 2005. Yksisarvinen valittiin Pirkkala-palkinnon malliksi, sillä se ilmentää samaa optimismia ja eteenpäin katsovaa asennetta kuin Pirkkalan kunta.