Valitse sivu

Ystävyyskunnat

Ystävyyskuntatoiminta sai Pirkkalassa alkunsa, kun nuorisotoimisto kiinnostui kansainvälisestä yhteistyöstä 1970-luvun loppupuolella. Pirkkala liittyi 1980-luvun alussa ystävyyskuntarenkaaseen, johon ruotsalaisen Solnan lisäksi kuuluivat tanskalainen Gladsaxe ja norjalainen Ski. 

Ystävyyskuntatoiminnan tarkoitus oli alkujaan lisätä kuntien asukkaiden mielenkiintoa muihin Pohjoismaihin sekä levittää vakaumusta yhteistyön ja vaihdon tarpeesta yhteiskuntaelämän eri aloilla. Konkreettisessa toiminnassa tavoitteet ovat näkyneet erilaisten henkilöstövaihtojen sekä vierailuiden muodossa. Nykyään merkittävin tapahtuma on suuri Pohjoismainen ystävyyskuntakokous, joka järjestetään joka toinen vuosi vuorotellen eri maissa. Kokouksen teemaksi valitaan yhteisesti jokin ajankohtainen asia. Pirkkala isännöi suurta kokousta viimeksi vuonna 2022.

Viron Valjalan kanssa Pirkkalan kunta allekirjoitti ystävyyskuntasopimuksen vuonna 1991. Ystävyyskuntatoiminta Valjalan kunnan kanssa päättyi kun Saarenmaan kunta muodostettiin lokakuussa 2017 yhdistämällä Kuressaaren kaupunki ja Saarenmaan saaren kaikki 11 kuntaa.

 

Gladsaxe on yksi Tanskan suurimpia kuntia

Vuoden 2020 alussa Gladsaxen kunnassa oli 69 149 asukasta. Sen pinta-ala on noin 25 neliökilometriä. Kunnan keskustaajama on nimeltään Buddinge. Gladsaxen eteläpuolella on pääkaupunki Kööpenhamina ja pohjoisessa sijaitsee Bagsvaerd-järvi. Suurkaupunkiasutuksen lisäksi kunnassa on myös rehevää tanskalaista luontoa.

Gladsaxessa panostetaan kansainväliseen yhteistyöhön. Kunnalla on 17 ystävyyskuntaa. Väestöryhmiä ystävyyskunnista vierailee ympäri vuoden toistensa luona. Molemminpuoliset yhteydet ja delegaatiovierailut kunnallisella ja yritystasolla edistävät kansainvälistä yhteisymmärrystä.

Nordre Follon kunta syntyi kun Ski ja Oppegård yhdistyivät 

Skin kunta yhdistyi Oppegårdin kunnan kanssa tammikuussa 2020. Uusi kunta sai nimekseen Nordre Follo. Kunnassa on lähes 60 000 asukasta, ja sen pinta-ala on noin 200 neliökilometriä. Entisen Skin kunnan alueella sijaitsevat sairaala, käräjäoikeus, poliisiasema ja muut julkiset palvelut, joten se toimii alueen keskuksena. 

Solna on yksi Ruotsin pienimmistä kunnista 

Solna, vastakohtaisuuksien kaupunki, on sekoitus uutta ja vanhaa: suurvalta-ajan linna keskellä moderneja asutusalueita, maailman ensimmäinen kansallispuisto lähellä vilkkaita liikenneväyliä, avaruustutkimusta ja antikvariaatteja. Solna on oma kaupunkinsa Suur-Tukholman alueella ja pinta-alaltaan yksi pienimmistä kunnista Ruotsissa. Solnan 22 neliökilometrin kokoisella alueella asuu yli 80 000 asukasta. 

Solnan ystävyyskuntiin kuuluu pohjoismaisten Gladsaxen, Pirkkalan ja Skin lisäksi Valmiera Latviasta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"