Valitse sivu

Pirkkala pähkinänkuoressa

Vetovoimainen kunta

Pirkkalan kunta sijaitsee Pirkanmaalla, Tampereen kaupunkiseudulla. Tutkimusten mukaan Pirkkala on sekä Suomen elinvoimaisin kunta (WSP 2023) että Suomen onnellisin kunta (Ilta-Sanomat 2023).  Ikärakenteeltaan nuoressa kunnassa asuu paljon lapsiperheitä, ja väestö on maan neljänneksi koulutetuinta.

Pirkkalasta on erinomaiset liikenneyhteydet eri puolille maata. Kunnan kautta kulkee valtatie 3, joka johtaa Helsingistä Tampereen kautta Vaasaan. Lisäksi kunnan alueella sijaitsee Tampere-Pirkkalan lentokenttä. Pirkkalan naapurikuntia ovat Nokia, Tampere, Lempäälä ja Vesilahti.

Tärkeitä tunnuslukuja

Perustamisvuosi: 1922
Asukkaita: 20 762 (joulukuu 2023)
Asukastiheys: 255 asukasta / maa-km2
Pinta-ala: 104,4 km2, josta maata 81,43 km2
Rantaviivan pituus: 72 km
Tuloveroprosentti: 7,9
Työttömyysaste: 8,2 % (joulukuu 2023)
Etäisyydet: Tampere 10 km, Helsinki 181 km, Turku 157 km, Jyväskylä 162 km.

Esitteet ja julkaisut -sivulta löydät lisää tilastotietoa ja tietoa kunnan hallinnosta ja palveluista.

Ystävyyskunnat

Pirkkalan ystävyyskunnat ovat Solna Ruotsissa, Nordre Follo Norjassa sekä Gladsaxe Tanskassa. Lue lisää ystävyyskunnista.

Rikas muinaishistoria

Pirkkala on vanha emäpitäjä, johon kuului varhaisella keskiajalla noin puolet nykyisestä Pirkanmaasta. Pirkkalan Tursiannotkossa on tehty merkittäviä muinaislöytöjä kivi- ja rautakaudelta. Kuuluisimpia niistä ovat luulusikka, keihäänkärki, Suomen ensimmäiset luiset nuolenkärjet sekä Suomen vanhin sauna (kiukaallisen rakennuksen jäänteet). Lue lisää Pirkkalan historiasta ja muinaislöydöistä.

Pirkkalassa järjestetään vuosittain historiatapahtuma, joka tunnettiin ennen nimellä Muinaismarkkinat. Kunnan rikkaasta muinaishistoriasta aiheensa ammentava tapahtuma sai vuonna 2024 uuden nimen, Rautakauden Birckala. Tutustu tapahtumaan Birckala.fi -verkkosivulla.

Kaupan ja liikenteen solmukohta

Pirkkalan vetovoimatekijöitä ovat keskeinen sijainti, kaupunkiseudun kehätie ja lentokenttä, jonka läheisyydessä sijaitsee merkittävä ilmailualan koulutuskeskus (Tredu, Patria). Tulevaisuuden hankkeita ovat mm. läntinen rata, Puskiaisten moottoritie ja kakkoskehä.

Pirkkalan kehätien varren yritysalueiden tonttikauppa käy vilkkaana. Tällä hetkellä lähes kaikki tontit on myyty tai varattu. Myös työpaikkojen  kasvuvauhdissa Pirkkala on Suomen kärkikuntia.

Paljon tekemistä vapaa-ajalla

Pirkkalassa on kauniit viheralueet, puhtaat vesistöt ja pitkä rantaviiva. Liikkujalle Pirkkalasta löytyvät muun muassa golfkenttä, jäähalli, tenniskentät, salibandy-ulkokenttä, erinomaiset juoksu- ja pyöräilyreitit, frisbeegolf-metsärata ja skeittiparkki. Tutustu liikuntamahdollisuuksiin.

Kulttuuria edustavat muun muassa Pirkkalan muinaismarkkinat, kuvataiteen näyttelytila Galleria 2, veistospuisto, Reipin vanha maalaismiljöö museoineen ja  Pirkkalankylän kulttuuripolku. Lue lisää Pirkkalan kulttuuritarjonnasta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"

Paikallislehti Pirkkalainen

Paikallislehti Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 14 000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä. Lehti julkaistaan myös verkossa.

Mies ja lapsi käyttävät tablettitietokonetta