Valitse sivu

Historia

Pirkkala on vanha emäpitäjä, jolla on arvokas historia. Kunnassa on tehty runsaasti muinaislöytöjä kivi- ja rautakaudelta. Kiinteää maanviljelykseen perustuvaa asutusta on ollut viimeistään 300–400 -luvuilla. Ensimmäiset kirjalliset tiedot Pirkkalasta löytyvät 1300-luvulta.

Pirkkalan emäpitäjään kuului varhaisella keskiajalla noin puolet nykyisestä Pirkanmaasta, mutta vuosien mittaan pitäjästä irtautui useita kuntia. Vuonna 1922 jäljellä olleesta pitäjästä muodostettiin Etelä- ja Pohjois-Pirkkalan kunnat, ja vuoden 1938 alussa Etelä-Pirkkala otti käyttöönsä historiallisen Pirkkala-nimen. Nykyinen Pirkkala on vanhan Suur-Pirkkalan ydinaluetta.

Filosofian maisteri Juha Jonkka koosti vuonna 2014 katsauksen Pirkkalan historiaan. Katsaus on luettavissa yllä olevista linkeistä. Historia-sivujen mustavalkoiset valokuvat sekä karttakuvat ovat Pirkkala-Seura ry:n valokuva-arkistosta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"

Lisätietoa ja valokuvia

Lisätietoa Pirkkalan historiasta ja kiinnostavia vanhoja valokuvia löydät Pirkkala-Seura ry:n sivuilta. Myös kunnan historiasivuilla käytetyt mustavalkoiset kuvat sekä karttakuvat ovat Pirkkala-Seuran kuva-arkistosta.