Valitse sivu
Etusivu / Pyöreälehtikihokki

Pyöreälehtikihokki

7..6.2021 (Viikon laji)

Näin kesäkuun alussa soilla ja suojärvien ja -lampien lähellä kävellessä huomio kiinnittyy helposti tupasvillojen siementupsuihin ja erilaisiin kukkiviin suokasveihin, kuten suopursuihin, suokukkiin ja suomuuraimiin. Tarkkaan katsellessa soilta voi löytää muitakin mielenkiintoisia kasveja.

Esimerkiksi suojärvien ja -lampien nevareunusten rahkasammalien päällä on mahdollista nähdä punertavia, pyöreihköjä lehtiä, jotka muodostavat pieniä ruusukkeita. Vielä lähempää näitä lehtiä tarkastellessa huomaa, että ne ovat kauttaaltaan nystypäisten karvojen peittämiä. Ruusukkeita muodosta kasvi on nimeltään pyöreälehtikihokki (Drosera rotundifolia). Se on ruohoihin kuuluva lihansyöjäkasvi, joka vangitsee ravinnokseen pieniä hyönteisiä lehtien pinnoilla näkyvillä karvoilla ja niiden tahmeilla limapisaroilla.

Suomessa kasvaa kolmea eri kihokkilajia, pyöreälehtikihokkia, pitkälehtikihokkia ja pikkukihokkia, joista pyöreälehtikihokki on yleisin. Kasvia kasvaa melko yleisenä eri puolella Suomea erilaisilla vähäravinteisilla nevoilla ja rämeillä, usein kuivahkoilla rahkasammalpinnoilla. Pirkkalassa pyöreälehtikihokkia voi helposti löytää Vähä-Naistenjärven ja Saukkolammin nevareunusten rahkasammalmättäiltä aivan vedenrajan tuntumasta.

Kuva. Pyöreälehtikihokin lehti Vähä-Naistenjärven rahkasammaleella 5.6.2021.

Lisätietoja:

Luontoportti, pyöreälehtikihokki

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"