Valitse sivu
Etusivu / Pähkinäpensas

Pähkinäpensas

9.8.2021 (Viikon laji)

Pähkinäpensasta eli euroopan­päh­kinä­pensasta (Corylus avellana) esiintyy meillä luonnon­varai­sena vain Etelä- ja Lounais-Suomessa. Pähkinäpensas kasvaa usein tiheinä ryhminä kuivahkoissa rinnelehdoissa.

Yksittäinen pähkinäpensas kasvaa monirunkoiseksi 3-5 metriä korkeaksi pensaaksi siten, että uusimmat vesat muodostuvat aina ulkoreunalle. Lajin voi tunnistaa kehämäisestä kasvutavasta talvellakin. .Pähkinäpensas kukkii varhain keväällä maalis-huhtikuussa ennen lehtien puhkeamista. Hedekukat ovat noin 5 cm pitkiä kellertäviä norkkoja ja emikukinnot pieniä punaisia tupsuja. Pähkinäpensaan leveät lehdet ovat kauttaaltaan karvaiset. Jos pensas saa sopivasti valoa, se voi tuottaa syksyllä kypsyviä pieniä pähkinöitä, joita käyttävät ravinnokseen muun muassa metsähiiret, närhet ja pähkinähakit.

Pirkkalassa luonnonvaraisia pähkinäpensaita kasvaa muutamin paikoin lähes lajin Suomen pohjoisrajalla. Pirkkalan edustavin pähkinäpensaslehto sijaitsee Nuolialan alueella Kalliomäellä, jossa noin 0,5 ha kokoinen alue on rajattu pähkinäpensaiden johdosta luonnonsuojelulain mukaiseksi luontotyypiksi. Alueelle johtava katu on nimetty Pähkinäpoluksi. Luonnonvaraisia pähkinäpensaita kasvaa Pirkkalassa myös mm. Haikassa Komperinmäellä sekä Pyhäjärven Saviselän rannalla kahdella eri alueella.

Kuva. Pähkinäpensas Pirkkalan Kalliomäellä 29.7.2021.

Lisätietoja:

Luontoportti, pähkinäpensas

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"