Valitse sivu
Etusivu / Litteähukankorento

Litteähukankorento

12.7.2021 (Viikon laji)

Litteähukankorento (Libellula depressa) on omalaatuinen ja elinpaikoillaan varsin näkyvä pioneerilaji. Sen tunnistaa parhaiten sen siipien tyvellä sijaitsevista tummista laikusta sekä litteästä ja leveästä takaruumiista, joka on sukukypsällä koiraalla vaaleansininen ja naaraalla sekä nuorilla koirailla kellanrusehtava. Tyypillisesti sitä esiintyy vähäkasvustoisten vesistöjen kuten ihmisen kaivamien ojien ja lampareiden äärillä esimerkiksi rakennustyömailla tai tienvarsien painaumissa. Se on kuitenkin varsin liikkuva ja vaelteleva laji, johon voi törmätä toisinaan hyvinkin erikoisilla paikoilla. Sen lentoaika on kesäkuun alusta elokuun alkuun.

Vaikka litteähukankorento ei ole elinympäristönsä suhteen kovinkaan vaatelias, on se silti suhteellisen harvinainen ja vähälukuinen laji, josta tavataan pääosin yksittäisiä yksilöitä tai niiden kerääntymiä sieltä täältä. Sitä on aika ajoin tavattu runsaampanakin, mutta kanta on 2000-luvulta lähtien jälleen taantunut. Suomessa litteähukankorentoa on tavattu 1910-luvun lopulta lähtien ja sen nykyinen levinneisyyden pohjoisraja kulkee Keski-Suomen paikkeilla. Pirkkalassa lajista on kirjattu vain yksittäisiä havaintoja.

Kuva. Litteähukankorentokoiras lajille jokseenkin epätyypillisessä elinympäristössä Pirkkalan Rajasaaren kynäjalavalehdossa 22.6.2021.

Lisätietoja:

Korentowiki, litteähukankorento

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"