Valitse sivu
Etusivu / Kynäjalava

Kynäjalava

26.7.2021 (Viikon laji)

Pirkkalan Pyhäjärven entisillä tulvarannoilla kasvaa useita kynäjalavia (Ulmus laevis), joista osa on vanhoja ja suuria. Kynäjalava on valtakunnallisesti rauhoitettu, uhanalainen jalo lehtipuu. Vuoden 2019 uhanalaistarkastelussa kynäjalava luokiteltiin vaarantuneeksi (VU).

Valtaosa Suomen luonnonvaraisista kynäjalavista kasvaa Kokemäenjoen vesistön keskusjärvien, Vanajaveden, Pyhäjärven ja Kuloveden rannoilla. Suomen luononsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri julkaisi vuonna 2017 selvityksen Pyhäjärven, Nokianvirran ja Kuloveden kynäjalavista. Selvityksen mukaan Pirkkalan Pyhäjärven saarilla ja mantereen rannoilla kasvaa kaikkiaan 527 luonnonvaraista kynäjalavaa.

Pirkkalan laajimmat kynäjalavaesiintymät keskittyvät Pyhäjärven Savlselän rannoille. Kynäjalavia on Pyhäjärven rannoilla myös taajama-alueella aivan asutuksen tuntumassa, esimerkiksi Haikanlahden rannalla. Kunnan alueella on yksi pienialainen luontotyyppinä suojeltu kynäjalavalehto, Rajasaaren kynäjalavametsikkö. Kohteeseen pääsee tutustumaan Rajasaaren vanhalta sillalta.

Kuva. Pirkkalan suurin kynäjalava sijaitsee Haikan tanssilavan parkkipaikan reunalla, jossa sillä on alueen asemakaavassa suojelumerkintä s.. Kuva on otettu 4.6.2021.

Lisätietoja:

Luontoportti, kynäjalava

Pyhäjärven, Nokianvirran ja Kuloveden kynäjalavat, Järventausta 2017 (linkki SLL:n sivulle pdf-tiedostoon)

Lajiesittelyjä putkilokasveista – kynäjalava (linkki ympäristöhallinnon sivuille)

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"