Valitse sivu
Etusivu / Kevättaskuruoho

Kevättaskuruoho

3.5.2021 (Viikon laji)

Kevättaskuruoho (Thlaspi caerulescens) on pienikokoinen, 10-40 cm korkea kasvi, jonka kukinta alkaa eteläisessä Suomessa jo huhtikuun lopulla. Esimerkiksi Reipin katajakedolla se on yleensä kevään ensimmäisiä kukkivia kasveja usein yhdessä käenrieskojen kanssa.

Kevättaskuruoho tunnetaan melko huonosti, vaikka sen kukinto on ainakin kukinnon alkuvaiheessa ja läheltä katsottuna näyttävä ja kasvia löytyykin yleisesti Etelä- ja Keski-Suomen pihojen reunoilta ja vanhoilta laidunmailta. Se jää usein luontoselvityksissäkin huomioimatta, koska kasvillisuusselvitykset tehdään usein vasta kevättaskuruohon kukinta-ajan jälkeen, jolloin kasvia voi olla enää vaikea huomata ja tunnistaa.

Kuva. Kevättaskuruohon kukinto Reipin katajakedolla 29.4.2021. 

Kevättaskuruoholla on harvinainen kyky kerätä maaperästä maanpäällisiin osiinsa huomattavan suuria, muille kasveille myrkyllisiä määriä nikkeliä, sinkkiä ja kadmiumia. Ominaisuus on ilmeisesti kehittynyt kasviin tuhohyönteisten torjumiseksi. Kevättaskuruohoa on käytetty mallikasvina tutkittaessa kasvien hyödyntämistä metalleilla pilaantuneiden maiden puhdistuksessa.

Lisätietoja:

Luontoportti, kevättaskuruoho

iNaturalist, kevättaskuruoho

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"