Valitse sivu
Etusivu / Kapeaosmankäämi

Kapeaosmankäämi

6.9.2021 (Viikon laji)

Kapeaosmankäämi (Typha angustifolia) on osmankäämeihin kuuluva monivuotinen, rantavesissä kasvava kasvi. Suomessa esiintyy kahta osmankäämien sukuun kuuluvaa kasvia, leveäosmankäämi ja kapeaosmankäämi, joista ensiksi mainittu on se tutumpi ja tavallisempi. Osmankäämien erikoinen patukka on sen emikukinto ja heteet ovat sen yläpuolella. Leveä- ja kapeaosmankäämin erottaa kukintavaiheessa ehkä helpoiten toisistaan juuri näistä hede- ja emikukinnoista, jotka kapeaosmankäämillä ovat kukkavarressa erillään, kun taas leveäosmankäämillä ne kasvavat kiinni toisissaan. Kapeaosmankäämin lehdet ja kukinnot ovat myös hoikemmat kuin leveäosmankäämillä. Kapeaosmankäämi viihtyy vain vedessä eikä kasva maalle asti toisin kuin leveäosmankäämi.

Pirkkalassa Sikojoen uomaa reunustavat monin paikoin korkeat ja tiheät kapeaosmankäämikasvustot. Leveimmillään kasvustot ovat Vähälammin länsipuolella. Sikojoen kapeaosmankäämikasvustot kuuluvat Pirkanmaan suurimpiin.

Kuva. Kapeaosmankäämi Sikojoen uoman reunalla 2.9.2021. Kuvaamisaikana kukinnon hedeosa oli jo aika huonossa kunnossa, mutta emi- ja hedeosan erottava vihreä varrenpätkä on edelleen erotettavissa.

Lisätietoja:

Luontoportti, kapeaosmankäämi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"