Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Veistospuiston veistoksia sijoitetaan uusiin paikkoihin

Pirkkalan veistospuisto kokee syksyn aikana muutoksia, kun kaksi teoksista siirretään väliaikaisille sijoituspaikoille ja yksi teoksista poistetaan turvallisuussyistä. Siirrettävät teokset ovat nykyisen kunnanviraston pihassa sijaitsevat Mauno Kiviojan Pirkkalan Tiima ja Matti Varikin Unicorn eli Yksisarvinen. Poistettu teos on Hannah Jubranin teos Search for Simplicity.

Pirkkalan Tiima on yksi veistospuiston harvoista tilaustöistä. Se valittiin Pirkkalan kunnan 60-vuotisjuhlan kunniaksi pidetyn kuvanveistokutsukilpailun voittajaksi. Teos valmistui vuonna 1985 kaksiosaisena. Valitettavasti julkisivuun muurattu reliefi tuhoutuu purkutöissä, mutta teoskokonaisuus on kuvattu ja dokumentoitu tuleville jälkipolville. Varikin teos Unicorn eli Yksisarvinen valmistui Pirkkala Sculptor -tapahtumassa vuonna 2005.

Nykyisen kunnanvirastotalon purkutyöt aloitetaan loppuvuoden aikana tai alkuvuodesta 2019. Tiima siirretään Koulutieltä Vähäjärvelle kääntyvän kevyen liikenteen väylän viereen puistoalueelle. Yksisarvinen siirretään kumpareelle, joka jää Rasintien ja Vähäjärveltä Rantaniityn alikululle kulkevan kevyen liikenteen väylän risteysalueelle. Veistossiirrot tehdään syksyn aikana, ja maan sopivuus siirtoon tutkitaan ennen siirtoa. Teossiirtoa valmistellaan yhteistyössä kunnan eri yksiköiden kanssa (kulttuuri-, tila- ja virkistysaluepalvelut). Teokset pyritään palauttamaan uuden kuntakeskuksen alueelle keskustakorttelin rakentumisen jälkeen.

Poistettava teos, Hannah Jubranin Search for Simplicity, valmistui vuonna 2003. Käsittelemättömästä puusta valmistunut teos on tullut elinkaarensa päähän ja se poistetaan turvallisuussyistä. Kunta on ilmoittanut taiteilijalle teospoistosta.

Veistospuiston reitti muuttuu näiden muutosten myötä. Lisäksi yhdelle puiston rakastetuimmalle teokselle, Villu Jaanisoon Lehmälle, etsitään uutta sijoituspaikkaa. Tulevina vuosina teoksia puhdistetaan graffiteista ja jalustoja suoristetaan. Kunta liittää teosten yhteyteen teostietokyltit sekä tuottaa paperisen kartan.

Lisätiedot
Juha Koivisto
Hyvinvointia edistävät palvelut, Kulttuuripalvelut
040 133 5698
juha.koivisto[at]pirkkala.fi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"