Pirkkalan kunta kannustaa asukkaita haitallisten vieraslajien torjuntaan soolotalkoilla. Vieraslajien pysäyttäminen on helppoa ja tärkeää luonnonsuojelutyötä, ja omaehtoinen talkoilu sopii esimerkiksi niille vieraslajitoiminnasta innostuneille, jotka eivät pysty osallistumaan yhteistalkoisiin tapahtumien sijainnin, aikataulun tai hankalan koronatilanteen vuoksi. Vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa – siksi kymmenet kunnat ympäri Suomea ovat osoittaneet alueiltaan erillisiä talkookohteita.
Myös Pirkkalan kunta on mukana 22.8.2021 saakka jatkuvassa Soolotalkoot –kesäkampanjassa, jossa torjutaan haitallisia vieraslajikasveja, erityisesti jättipalsamia ja komealupiinia. Kunnan alueella on osoitettu kaksi torjuntakohdetta, joissa kuka tahansa voi käydä vapaasti kitkemässä tai niittämässä ilman erillistä lupaa. Soolotalkoot -kohteen tunnistaa paikalle pystytetystä Soolotalkoot -kyltistä, ja niiden tarkemmat toimintaohjeet on esitetty alla.
Lisäksi Pirkkalan kunnan alueella on sallittua torjua jättipalsamia ja komealupiinia kaikkialla soolotalkoiden ajan kesällä 2021. Jos haluat torjua muualla kuin valmiiksi merkityissä kohteissa, ole kuitenkin ensin yhteydessä ympäristötarkastaja Kalle Salovaaraan (p. 044 486 1146, kalle.salovaara@pirkkala.fi). Taloyhtiöiden omilla pihoilla osakkaita sekä omakotiasujia kannustetaan niin ikään torjumaan haitallisia vieraslajeja.
Pirkkalan kunnan Soolotalkoot -kohteet
1. Haikan kartanopuiston jättipalsamiesiintymä
Kirkkokatu 20 (aluerajaus kartalla)
Jättipalsamin kitkentäjätteen käsittelyohje: Alueelta kitketyt jättipalsamit ja niiden katkotut kukkavarret tulee sijoittaa jätesäkkeihin kerättyinä kartanopuiston pääreitin reunaan tuodulle jätelavalle. Jätelavan täyttymistä seurataan ja sitä tyhjennetään tarvittaessa. Tavoitteena on saada esiintymä hävitettyä alkukesän aikana ennen siementen muodostumista. Mikäli jättipalsami ehtii kuitenkin siementämään, tulee kitkentätyössä noudattaa erityistä varovaisuutta, jottei siemenet pääse sinkoutumaan lähimaastoon taikka leviämään edelleen uusille alueille esimerkiksi vaatteiden tai kenkien mukana.
2. Virkaniemen lupiiniesiintymä
Virkaniementie 25 (aluerajaus kartalla)
Lupiinin kitkentäjätteen käsittelyohje: Alueelta kitketyt lupiinit ja niiden katkotut kukkavarret tulee sijoittaa jätesäkkeihin kerättyinä alueen hiekkaparkin reunalle tuotuun jäteastiaan. Jäteastian täyttymistä seurataan ja sitä tyhjennetään tarvittaessa. Kukkavarsia voi kerätä myös maljakkoon kotiin vietäväksi. Virkaniemessä toimiessa tulee lisäksi muistaa, että lammasaitauksen sisäpuolelle meneminen on ehdottomasti kielletty.
Näin liityt mukaan Soolotalkoot -kampanjaan
1. Tutustu kampanjaan Vieraslajit.fi -sivuston kampanjasivulla.
2. Lataa puhelimeesi iNaturalist -sovellus ja rekisteröidy iNaturalist -käyttäjäksi. Ilmoittaudu mukaan kampanjassa käytettäviin iNaturalist -vieraslajiprojekteihin.
3. Ilmoita osallistujatietosi ja iNaturalist -käyttäjänimesi kampanjasivujen lomakkeella (osallistut samalla tuotepalkintojen arvontaan).
4. Ilmoita vieraslajihavaintojasi ja torjuntatekojasi iNaturalistin kautta.
5. Suomen luonnon päivänä 28.8. palkitaan ahkerin soolotalkoilija- tai talkooporukka kunniakirjoin sekä Suomen luonto -lehden vuosikerralla. Silloin julkistetaan myös kaikkien osallistujien kesken arvottavien tuotepalintojen voittajat.
Jos havaitset vieraslajeja Pirkkalan kunnan alueella, voit lisäksi ilmoittaa havainnostasi kunnan ympäristönsuojeluun.
Kampanjasivut (vieraslajit.fi -> soolotalkoot): https://vieraslajit.fi/info/i-4507
Kampanjan Facebook -ryhmä: www.facebook.com/groups/soolotalkoot/
Some-aihetunnisteet: #soolotalkoot #vieraslajit #kareliacbc #viekaslife
#Soolotalkoot -kampanjaa koordinoi CBC DIAS (Syke, Luke) ja VieKas LIFE (Suomen luonnonsuojeluliitto) -vieraslajihankkeet.
Tervetuloa talkoilemaan!