Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Tiima-talo liittyy osaksi kunnanmäen satavuotiasta jatkumoa

Kunnan uusi punainen toimitilatalo Suupalla on saanut nimekseen Tiima. Tiima tarkoittaa aikaa. Rakennus kunnioittaa mennyttä aikaa liittyessään osaksi kunnanmäen satavuotiasta jatkumoa. Se muistuttaa väriltään Suupan ensimmäistä kunnantaloa ja nimeltään toiseen kunnantaloon kiinteästi liittynyttä veistosta.

Lujatalo Oy on luovuttanut kunnalle sen uudet toimitilat keskustakorttelissa sisätilojen osalta. Talon kalustuksen toteutus ja erilaiset viimeistelytyöt ovat vielä kesken. Tiima avautuu käyttöön elokuussa. Talon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat kunnan Asiointipiste ja kokoustilat, joita voivat iltaisin varata myös seurat ja yhdistykset. Kunnan henkilöstön toimistotilat sijaitsevat kerroksissa 2–4.

Punaisesta tuvasta keltaiseen tiilitaloon

Pirkkalan kunnan ensimmäinen virastotalo oli samalla tontilla sijainnut italianpunainen Suupan tilan päärakennus eli Suupantupa. Siellä Etelä-Pirkkalan valtuusto aloitti työnsä 2. tammikuuta 1922.

Kunnanvaltuusto päätti jo vuonna 1946 rakennuttaa ensi tilassa uuden kunnantalon ja sen yhteyteen paloaseman ja terveystalon. Rakennuslupa kuitenkin hylättiin, koska rakennusaineista oli sodan jälkeen pulaa. Koska kunta kasvoi nopeasti, kunnantaloa kiireellisemmät rakennustyöt viivästyttivät uuden talon rakentamista.

Suupan tilan päärakennuksen korvasi samalla tontilla moderni keltatiilinen kunnantalo vuonna 1964. Kunnantalolla oli poliisiasema ja putkakin 1960-luvulla. Taloa laajennettiin vuonna 1978 valtuusto- ja alasali ”Mutterilla”. Laajennuksen suunnitteli kunnanarkkitehti Matti Roivainen. Kunnantalon vieressä sijaitsi vuonna 1957 valmistunut kunnan työntekijöiden asuintalo.

 

Tiimassa kohtaavat menneisyys ja tulevaisuus

Tiima-veistos liittyi osaksi kunnantaloa vuonna 1985. Kuvanveistäjä Mauno Kiviojan idea voitti Pirkkalan kunnan 60-vuotisjuhlansa kunniaksi julistaman kuvanveistokutsukilpailun. Kaksiosainen teos muodostui pronssisesta veistoksesta ja tiilestä ja laastista tehdystä seinäreliefistä. Taiteilijan kuvauksen mukaan Tiima oli merkki ajan tuulista ja nykyajasta. Nykyhetki on origo, jossa linjat, menneisyys ja tulevaisuus, kohtaavat.

Jo huonokuntoinen tiilinen kunnantalo ja asuintalo päätyivät purettaviksi vuonna 2019, jolloin kunnantalon tontti siirtyi Lujatalo Oy:n omistukseen. Myös virastotalon reliefi purettiin, ja Tiima-veistos siirrettiin väliaikaiseen säilytyspaikkaan.

Pirkkalan kunta päätti vuonna 2020 ostaa kuntakeskukseen rakentuvasta uudiskorttelista talon toimitiloikseen. Uudet tilat valmistuvat sopivasti kunnan 100-vuotisjuhlavuoden aikana.

Tiima-veistos palaa uuden talon läheisyyteen, kun se korttelin vielä keskeneräisten rakennustöiden vuoksi on mahdollista.

Viistokujalla voi nähdä myös satua ja taikaa

Talon punaisessa värissä voi nähdä viittauksen paitsi historiaan myös kunnan vaakunaan. Pirkkalan vaakunan on piirtänyt G. von Numers vuonna 1951. Vaakunan kilpi on halkoinen ja turkiskorokatkoinen hopea-punainen. Punainen väri löytyy myös Hämeen vaakunasta.

Hyvällä mielikuvituksella rakennuksessa voi kokea ripauksen satua ja taikaa. Arkkitehdin pöydällä uusi talo on saanut käyntiosoitteekseen Viistokuja 3. Osoite tuonee monien mieleen Harry Potter -tarinan velhojen ja noitien kauppakadun. Tiima puolestaan saattaa viedä ajatukset samassa tarinassa esiintyneeseen Ajankääntäjä-tiimalasiin, jonka avulla voi matkustaa ajassa. Rakennus on neliskanttiselta muodoltaan kuin vanhanaikainen tiimalasi, jonka kulmissa on pilarit sen kääntämistä varten.

 

Lisätiedot

Olli Niemi
hallintojohtaja
olli.niemi@pirkkala.fi
050 374 5102

 

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"