Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Tietopaketti Pirkkalan kunnan laduista ja jääkentistä

Talvi on jo edennyt pitkälle ja se merkitsee sitä, että kuntalaiset käyttävät aktiivisesti latuja ja jääkenttiä aina kun sää sen sallii. Varma talven merkki on myös se, että Pirkkalan latu- ja jääkartta on suosituimmista linkeistä verkkosivuillamme.  Tänä talvena sääolosuhteet ovat tuoneet haasteita kenttien ja latujen hoitoon ja ylläpitoon.

Tässä jutussa Pirkkalan liikuntapaikkamestari Kari Koskinen vastaa yleisimpiin latujen ja kenttien hoitoon liittyviin kysymyksiin. Lisäksi mukana on tietoa siitä, millaista palautetta jääkentistä sekä laduista yleensä tulee.

Kuinka suuri jääkenttä- ja latuverkosto Pirkkalassa on?

Meillä on 20 eri kokoista jäädytettyä ulkokenttää. Tutustu jääkenttien osoitetietoihin. Latuverkostoa on yhteensä noin 30 kilometriä.

Kuinka paljon meillä on työntekijöitä hoitamassa kenttiä ja latuja?

Yhteensä meillä on 6 työntekijää hoitamassa latuja ja jääkenttiä, minkä lisäksi puiston työntekijöistä saadaan tarvittaessa yhteensä 4 työntekijää auttamaan. Henkilökunta on töissä normaalisti 7 päivää viikossa, arkisin työt alkavat aamukuudelta. Säiden salliessa jääkentät ja ladut pyritään saamaan arkisin valmiiksi aamupäivän aikana.

Kuinka latuja ja kenttiä hoidetaan?

Latupohja ajetaan alkuvaiheessa minimissään 3 kertaa läpi ennen kuin se saadaan käyttökuntoon. Latupohjan tekoon kertyvä minimimatka on siis noin 90 kilometriä. Jääkentille tehdään useamman jääkerroksen pohja, jolloin jäästä tulee kestävä. Luistelukentän onnistunut jäädytys vaatii yli viiden, mieluiten 10–15 asteen pakkaset.

Sekä latuja että kenttiä koskee tuoteturvallisuuslaki eli niiden on oltava käyttäjille turvalliset. Kenttiä ja latuja hoidetaan arkisin koko kalustolla.  

Hoidetaanko latuja ja kenttiä viikonloppuisin?

Viikonloppuisin latuja ja kenttiä hoidetaan, mutta pienemmällä kalustolla. Latuja käydään viikonloppuisin läpi niin paljon kuin ehditään yhdellä koneella. Myös kunnossa olevat kentät aurataan joka päivä. Viikonloppuisin huoltotyöt päättyvät kuitenkin iltapäivällä.

Mikä on sään vaikutus ylläpitoon? Mitkä kelit ovat hankalimpia?

Hankalimpia kelejä latujen ja kenttien ylläpitoon ovat plussan ja pakkasen puolella sahaavat kelit. Esimerkiksi ihanteellinen jääpohjan teko kentille on noin 10–15 pakkasasteen välillä. Jos pakkanen laskee alle viiden asteen ja lähelle nollaa, vesi ehtii paeta kentän reunoilta eikä se ehdi jäätyä kunnolla. Jääkentille on pystyttävä ajamaan useampi jääkerros, että jäästä tulee kestävä eikä siihen kulu reikiä. Laduilla vähäluminen talvi tuo haasteita ylläpitoon, ja lähellä nollaa sahaava lämpötila pehmentää myös latupohjaa.

Milloin jääkenttien valot ovat yleensä päällä?

Kenttien ollessa kunnossa valot ovat yleensä päällä joka päivä klo 7–22. Jos kenttään on kulunut reikä ja jää on liian ohut, joudutaan kenttä pitämään silloin kiinni huoltotöitä varten ja odottamaan kylmempää säätä. Kenttien tulee siis olla käyttäjille turvallisia ja jääpohjan tarpeeksi kestävä, jotta niitä voidaan pitää auki.

Miten nopeasti latukarttaan päivittyy tieto hoidetuista laduista ja kentistä?

Tiedot päivittyvät yleensä iltapäivällä, kun työntekijät ovat päässeet kentiltä ja laduilta pois. Joskus kentistä tulee päivitys jo puoliltapäivin, kuten myös osasta laduista. Kenttien valo- ja varustustiedoissa voi olla joskus virheitä, mutta ne korjataan sitä mukaa kun niitä huomataan.

Miksi joinakin päivinä jääkenttiä ei ole hoidettu?

Joskus kaikkia jääkenttiä ei ole hoidettu sään takia, eli on ollut joko liian lämmintä tai on satanut paljon lunta, jolloin etenkään pieniä kenttiä ei päästä jäädyttämään isolla tankilla. Myös huoltohenkilöstön poissaolot esimerkiksi flunssa-aallon tai muun takia voivat vaikuttaa siihen, miten hyvin kenttiä ja latuja ehditään hoitamaan.

Kaikki kalusto on yleensä arkisin käytössä, jolloin kalustovian sattuessa varakalustoa ei ole heti tilalle. Esimerkiksi parhaimpina päivinä latukalustolle tulee 150 km mittariin yhden päivän aikana.

Millaista palautetta laduista ja kentistä tulee yleensä?

Laduista ja kentistä tulee pääasiassa positiivista palautetta etenkin silloin, kun on tarpeeksi lunta ja pakkasta. Myös koulujen rehtoreilta tulee positiivista palautetta jään kunnosta ja siitä, että koulujen jääkentistä pidetään huolta.

Palautteet saapuvat pääasiassa kootusti perille eri palautekanavien kautta. Määrällisesti palautetta tulee yleensä paljon. Latujen osalta saadaan jonkin verran palautetta laduilla kävelemisestä. Jatkossa ladut ja kävelyväylät pyritään erottamaan entistä selkeämmin toisistaan.

Kunnan työntekijöiltä on tullut hyvää palautetta työstä. Motivaatio kenttien, puistojen ja latujen puolella on hyvä, koska työtä tehdään kuntalaisille. Vaikka hommia tehdään suhteessa pienellä porukalla, on homma sujuvaa, etenkin silloin kun säät ovat hyvät!

Lisätiedot

Tutustu latujen ja jääkenttien kunnossapitotilanteeseen

Pirkkalan Liikunta-sivulta löydät myös tilannepäivityksiä kenttien ja latujen huoltotilanteesta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"