Valitse sivu
Etusivu / Tapahtumat / Pyhäjärven säännöstelyilta 7.10.
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Pyhäjärven säännöstelyilta 7.10.

7.10.2019 klo 15:30 - 20:00

Tilaisuudessa keskitytään Pyhäjärven säännöstelyyn, sen hyötyihin ja haittoihin sekä vireillä olevaan säännöstelyluvan muutokseen (ymparisto.fi). Lisäksi kerrotaan Pyhäjärven vesien tilasta ja rantakasvillisuuden runsauden muutoksista.

– ELY-keskukseen tulee aika ajoin kyselyä Pyhäjärven säännöstelystä, joka on merkittävässä roolissa Kokemäenjoen tulvasuojelussa sekä vesivoiman tuotannossa. Tästä syystä tilaisuudessa on ajatuksena käydä läpi säännöstelyn perimmäinen tarkoitus sekä keskustella säännöstelyn vaikutuksista järven käyttäjille, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Pyhäjärven säännöstely on vähentänyt vedenkorkeuden vaihtelua

Pyhäjärveä on säännöstelty vuodesta 1962 lähtien PVO-Vesivoima Oy:n omistamalla Melon voimalaitospadolla Nokialla. Säännöstely on vuorokausisäännöstelyä eli ns. lyhytaikaissäännöstelyä. Tällainen säännöstely aiheuttaa vedenkorkeuden sahaamista ylös ja alas, mikä näkyy voimakkaana vedenkorkeuden vaihteluna Melon voimalaitoksen läheisyydessä uoman kapeilla osuuksilla.

Suurin säännöstelyväli vuoden aikana on 1,55 m ja suurin säännöstelytilavuus 195 milj.m³. Vuosisäännöstelyä ei kuitenkaan toteuteta niin voimakkaana kuin lupaehdot sallisivat. Erityisesti alimmat vedenkorkeudet ovat selvästi luvan alarajaa ylemmällä tasolla.

Säännöstely on laskenut vedenkorkeutta talvisin, vähentänyt tulvia sekä vakauttanut vedenpintaa kesäkaudella. Talvisen vedenpinnan laskun tavoitteena on tehdä tilaa keväisille lumen sulamisvesille sekä tuottaa energiaa sähköntarpeen ollessa suurimmillaan. Vedenkorkeuden alentaminen talvisin on siirtänyt alimpien vedenkorkeuksien esiintymisen syksystä huhtikuuhun. Vuoden alimmat vedenkorkeudet ovat pysyneet lähes ennallaan, mutta ylin havaittu tulvakorkeus on alentunut lähes 90 cm:llä. Tämän seurauksena vedenkorkeuden vaihteluväli on supistunut merkittävästi.

Lisätiedot

Tiedote ELY-keskuksen sivuilla

Säännöstely: Diar Isid, johtava vesitalousasiantuntija, 0295 036 188, diar.isid@ely-keskus.fi

Pintavesien ekologinen tila: Salla Taskinen, vesienhoidon asiantuntija, 0295 036 150, salla.taskinen@ely-keskus.fi

www.twitter.com/pirvesi (vesiasiat Pirkanmaalla) 

www.twitter.com/pirkanmaanely (Pirkanmaan ELY-keskus)

Tiedot

Päivämäärä:
7.10.2019
Aika:
15:30 - 20:00

Tapahtumapaikka

Nuoliala-keskus
Kouluportinkuja 5
Pirkkala, 33950
+ Google Map