Valitse sivu
Etusivu / Tapahtumat / Kaisa Syrjänen: Tutkimus kauneuden politiikasta 11.5.-5.6.2023
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kaisa Syrjänen: Tutkimus kauneuden politiikasta 11.5.-5.6.2023

11.5.2023 klo 13:00 - 5.6.2023 klo 22:00

Tutkimus kauneuden politiikasta (osa IV) on ote Kaisa Syrjäsen laaja-alaisesta teoskokonaisuudesta, jonka ytimessä ovat ulkonäkötyö ja kauneus sosiaalisina ilmiöinä. Galleria 2:ssa esillä oleva visuaalinen tutkielma käsittelee ulkonäön roolia ja merkitystä länsimaisessa kulutuskulttuurissa eritoten feminiinisyyteen ja
naisoletettuihin kohdistuvien odotusten näkökulmasta.

Länsimaisessa kulutusyhteiskunnassa olemme kuitenkin kaikki niin sanottuja ulkonäkötyöläisiä. Toisin sanoen teemme päivittäin niin sanottua ulkonäkötyötä: kulutamme erilaisia resursseja, kuten aikaa, rahaa ja energiaa, ulkoisen olemuksemme työstämiseen eli ulkonäkömme ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Ulkonäkötyössä on siis yhtäaikaisesti kyse sekä työnteosta että kulutuksesta; itseilmaisullinen vapaus ja pakko kietoutuvat erottamattomiksi osiksi toisiaan, eikä kukaan enää erota, missä niiden välinen raja kulkee. 

Ulkonäköyhteiskunta, ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa, Into Kustannus, 2019 (Kukkonen, Ida, Pajunen, Tero, Sarpila, Outi & Åberg, Erica)

Historiallisista sekä nykypäivän dokumenteista koostuva Tutkimus kauneuden politiikasta (osa IV) esittelee huomioita, tarkasteluja ja väittämiä erilaisissa ajanjaksoissa raottaen yhteiskuntamme valtasuhteita sekä vaadetta olla tietyn näköinen tietyssä paikassa. Syrjäsen visuaalinen tutkimus pohjautuu valokuvaan sekä erilaisten dokumenttien ja aineistojen läpikäyntiin. Saattamalla omia valokuvia ja muita aineistoja uusiin asiayhteyksiin teoskokonaisuuden rakentaman kontekstin sisällä Syrjänen pyrkii paitsi luomaan uusia narratiiveja myös hahmottamaan tiedonrakentumisen monisäikeisyyttä. Tutkimus kauneuden politiikasta -teoskokonaisuuden ensimmäiset osat on esitetty aiemmin Lahdessa, Kotkassa ja Tampereella. Taiteilijan työtä ja teoksen valmistusta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Kaisa Syrjänen (s. 1997) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja valokuvaaja, joka on kiinnostunut tutkimuslähtöisesta taiteesta sekä arkistoista. Erilaisia dokumentteja ja valokuvallisia materiaaleja usein töissään yhdistävää taiteilijaa kiehtoo valokuvien esittämisen muoto- ja kontekstisidonnaisuus sekä niiden aiheuttama jatkuva epävarmuus. Syrjänen käyttää valokuvaa ja tekstiä tiiviissä yhteistyössä, ja on kiinnostunut taiteen ja tieteen yhtymäkohdista. Hän toimii poikkitaiteellisesti ja häntä inspiroivat taiteen saavutettavuus sekä mahdollisuudet laajojen yhteiskunnallisten aiheiden käsittelyssä. Syrjänen valmistui valokuvan pääaineelta Lahden Muotoiluinstituutista (Medianomi AMK) vuonna 2022. Henkilökohtaisen työskentelyn lisäksi hän on perustajajäsenenä poikkitaiteellisessa TYYPPINEN -kollektiivissa.

@kaisasyrjaenen

Galleria 2
Suupantori 2
33960 Pirkkala
puh. 050 352 1632
galleria2@pirkkala.fi
pirkkala.fi/galleria-2

Tiedot

Alkaa:
11.5.2023 klo 13:00
Loppuu:
5.6.2023 klo 22:00
Tapahtumaluokat:
, , ,