Valitse sivu
Etusivu / Tapahtumat / Galleria 2: Eero Markuksela, Havaintoja luonnosta
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Galleria 2: Eero Markuksela, Havaintoja luonnosta

29.6.2018 klo 10:00 - 31.7.2018 klo 19:00

Eero Markuksela: Havaintoja luonnosta
29.6. – 31.7.2018

Tussimaalauksia ja installaatio
Kuvataiteilija Eero Markuksela maalaa kiinalaisella tussimaalaustekniikalla. Hän on opiskellut ja perehtynyt tekniikkaan Kiinassa. Työskentelyssä havainto luonnosta on lähtökohtana henkilökohtaiselle katseelle ja ajattelulle. Näyttely tuo esiin itäaasialaisen tavan hahmottaa kuvatilaa tyhjän tilan käsitteen kautta. ”Tyhjä tila” antaa katseen vaeltaa vapaasti maalauksessa.

Markuksela myös kirjoittaa ja valokuvaa. Hänen uusin kirjansa on nimeltään Oppineen kiinalainen puutarha – Suuri nauru Mile Fon (2018) yhdistää kuvaa ja tekstiä. Ajattelutapa on kuvan ja sanan yhdistäminen, vuoropuhelu. Kiinassa tällainen ajattelutapa taiteilijoiden piirissä yleistyi viimeistään Song-dynastian kaudella (960-1279), kun maalauksiin alettiin lisätä kalligrafia-tekstejä.

Työskentelyn tausta
Eero Markuksela on vuodesta 2006 lähtien tehnyt Kiinaan kuusi työskentely-, näyttely- ja opintomatkaa. Jokaisella matkallaan hän on pitänyt yksityisnäyttelyn jossakin Itä- tai Keski-Kiinan taidemuseoista mm. Luoyang kaupungin taidemuseossa 2007, Hefein Ya Ming taidemuseossa 2008, Huangshanin kaupungin taidemuseossa 2010 sekä Suzhoun Kenda Art museossa 2015. Kaikilla matkoillaan Kiinassa hän on tehnyt tussimaalauksia ja ottanut myös huomattavan määrän valokuvia. Kiina nykypäivänä ja historiallisena maailmana on kuin suuri puutarha, joka ilmenee tuhansin muodoin.

Markuksela on valmistunut taidemaalariksi Suomen kuvataideakatemiasta vuonna 1988. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti Suomen taidegraafikkojen galleriassa 1991. Hän on julkaissut aikaisemmin kaksi kirjaa: Legendat (2004) ja Vertauskuvakellot (2014).

Eero Markukselan havaintoja luonnosta -näyttelyssä on esillä tussimaalauksia ja installaatio. Se on esillä Galleria 2:ssa Pirkkalassa ajalla 29.6. – 31.7.2018. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna ma-pe 10-19.

Näyttelyn avoimia avajaisia vietetään to 28.6. klo 18. Tervetuloa!

Taiteilijan kotisivut


Kuvataiteilija Eero Markuksela – omin sanoin.

Kiinnostus Itäaasialaiseen taiteeseen
Se on merkinnyt minulle ennen kaikkea ajattelun avautumista. Olen ollut nuoruudesta saakka kiinnostunut vieraista kulttuureista. Kiina on ensisijaisesti kulttuuria ja siinä kiinnostavin alue on kuvataide ja kirjoitettu kieli.

Matkat Kiinaan
Olen tutkinut kymmenen vuotta aktiivisesti Kiinan historiaa, filosofiaa, kuvataidetta, kirjallisuutta ja kulttuuria. Tänä aikana olen tehnyt kuusi työskentelymatkaa eri puolille Kiinaa ja pitänyt siellä neljä yksityisnäyttelyä. Olen julkaissut kaksi kirjaa, jotka perustuvat havaintoihini ja kokemuksiini Kiinasta – tutkimusmatkailijana, runoilijana, tussimaalauksia tekevänä taidemaalarina tai valokuvia ottavana vaeltajana. ”Uteliaisuus kuljettaa tekijää”.

Mihin ajattelutapa perustuu
Ajattelutapani on kuvan ja sanan yhdistäminen, vuoropuhelu. Kiinassa tällainen ajattelutapa taiteilijoiden piirissä yleistyi viimeistään Song-dynastian kaudella (960–1279), kun maalauksiin alettiin lisätä kalligrafia-tekstejä. Vuodesta 1996 lähtien olen tutkinut perinteistä kiinalaista tussimaalausta keskeytymättä.  Aloitin tuolloin kokeilut uusilla välineillä ja uudella tekniikalla.

Muut lähestymistavat
Olen kirjoittanut nuoruudesta saakka. Käsitetaiteen piirissä kirjoittaminen on vakiinnuttanut paikkansa. Samaten valokuvaaminen luontuu osaksi kirjoittamista. ”Avantgarde” (ransk. sotilas ja kuvat. käytössä; avant ’edessä’, garde ’vartio’ > ’etuvartio, kärkijoukko’) viittaa ihmisiin tai teoksiin, jotka ovat kokeilevia ja rikkovat aikansa vakiintuneita suuntauksia. Avantgarde käsite tunnetaan erityisesti kuvataiteessa. Minua on kiinnostanut esisijaisesti erilaisten elementtien ja välineiden yhdistäminen.

Näyttelytoiminta Kiinassa
Kiinassa pitämäni näyttelyt ovat edenneet museosta toiseen. Siellä minut on otettu taiteilijana hyvin vastaan. Joka kerta on löytynyt uusi kuraattori ja taidemuseo. Ennalta arvaamattomuus edustaa minulle Kiinaa. Yllätykset, muutokset, luovat sovellukset on muodostunut Kiinassa minulle arjeksi.

Tiedot

Alkaa:
29.6.2018 klo 10:00
Loppuu:
31.7.2018 klo 19:00
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Galleria 2
Suupantori 2
Pirkkala, 33960
+ Google Map