Valitse sivu
Etusivu / Tapahtumat / Arkeologi Sanni Salomaa: Arkeologiset kaivaukset Pirkkalassa kesällä 2021 – löydöt ja tutkimuksen tilanne
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Arkeologi Sanni Salomaa: Arkeologiset kaivaukset Pirkkalassa kesällä 2021 – löydöt ja tutkimuksen tilanne

26.10.2022 klo 17:30 - 19:00

Muinaismarkkinat järjestetään jälleen ensi kesänä 9.-10.7.2022.

Asiantuntijaluennolla esitellään kesällä 2021 Pirkkalan Tursiannotkossa tehtyjä arkeologisia kaivauksia, löytöjä sekä vuoden 2022 aikana tehdyn tutkimuksen tilannetta. Luennoimassa arkeologi Sanni Salomaa.

Aika

26.10.2022 klo 17.30-19

Paikka

Pirkkalan yhteislukio Silmu


Pirkkalan Tursiannotko on laaja muinaisjäännösalue, joka on tunnetuin hyvin säilyneestä myöhäisrautakautisesta ja varhaiskeskiaikaisesta asuinpaikastaan. Se sijaitsee Pyhäjärven rannan tuntumassa Pirkkalankylässä. Kohdetta ovat tutkineet useat eri tutkijat vuodesta 1948 alkaen, ja 2012–2019 välisenä aikana kohteessa on järjestetty useita kaivauksia Pirkanmaan maakuntamuseon sekä Helsingin yliopiston toimesta. Aikaisemmissa arkeologi Sami Ranisen johtamissa kaivauksissa on löydetty usean eri hirsirakennuksen jäänteitä, sekä merkkejä karjankasvatuksesta, viljelystä, metsästyksestä ja kalastuksesta. Näiden tutkimusten perusteella asuinpaikka on asutettu viimeistään viikinkiajalla 900-luvulla, mistä asutus on jatkunut keskiajalle ja eteenpäin.

Kesällä 2021 Muuritutkimus Oy suoritti kohteessa arkeologiset pelastuskaivaukset tienrakennussuunnitelmien vuoksi. Tutkimuksissa löydettiin useita mahdollisia rakennusten jäänteitä, sekä runsaasti löytöaineistoa, kuten saviastian paloja, eläinten luita, lasihelmiä, koristeellisia luulusikoita, erilaisia metalliesineitä ja aseita. Luennolla kuullaan eri analyysien tuloksista, jotka kertovat mm. mitä eläimiä ja kasveja asuinpaikalla on hyödynnetty, sekä mitä uusimmat kaivauksissa löydetyt ilmiöt kertovat rautakautisen ihmisen elämästä asuinpaikalla.


Osallistuminen

Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan

Vapaa pääsy.

Tilaisuus striimataan. Verkossa luentoa voi seurata tästä linkistä


Luennon järjestää Pirkan opisto yhteistyössä Pirkkalan kunnan kanssa.


Luento on osa Pirkkalan Muinaismarkkinoiden oheisohjelmaa. Katso tapahtuman ohjelma tästä.

Tiedot

Päivämäärä:
26.10.2022
Aika:
17:30 - 19:00
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Pirkkalan yhteislukio Silmu
Urheilutie 11, 33960 Pirkkala Finland + Google Map