Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkkalan Muinaismarkkinoita vietetään jälleen heinäkuussa 

Viidettä kertaa järjestettävät Pirkkalan Muinaismarkkinat tuovat aitoa viikinkiajan tunnelmaa muinaismaisemiin Pirkkalaan. Tapahtuma järjestetään 9.–10. heinäkuuta 2022.

Tapahtuman ohjelmassa on muun muassa taistelunäytöksiä, teatteria, taikuutta, muinaismusiikkia, käsityöläisten myyntikojuja ja työnäytöksiä, ruokaa ja juomaa, asiantuntijaluentoja, monenlaista historian elävöittämistä sekä opastettuja kierroksia Tursiannotkoon ja Neulakaivolle. Kaikille ilmainen ja avoin tapahtuma ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä.  

Muinaismarkkinoiden ohjelma on julkaistu 

Käsityöläisten markkina-alue Reipin museonmäellä täyttyy markkinamyyjien viikinkiteltoista. Tarjolla on erilaisia luonnonmateriaaleista perinteisin menetelmin valmistettuja käyttö- ja koriste-esineitä, vaatteita sekä käsityöläisten taidokkaita työnäytöksiä. 

Lauantaina asiantuntijaluennoilla kuullaan käsityömestari ja kirjailija Mervi Pasasen luento Suomen rautakauden lautanauhan monipuolisista tekniikoista sekä tutkijatohtori Ulla Moilasen luento historianelävöityksestä ja autenttisuuden ongelmista. Sunnuntaina arkeologi Sami Raninen kertoo viikinkiajasta Pirkanmaalla. 

Monipuolisessa ohjelmakattauksessa on tarjolla myös Mystikon ja Loihtijan taikuusesityksiä, Ragnarökin järjestämää jousiammuntaa, Birckalan Kaartin taistelunäytöksiä ja viikinkileiri, Teatteri Taiga-maton esitykset Viikinkiseikkailu ja Äiti maata etsimässä, Nostra&Damuksen Kirppusirkus, Paravuoren noidan pakanallinen metsänjumalanpalvelus ja kipukivellä parantamista sekä viikinkipeli varpan heittoa. Muinaissoittimien työpajassa kaiken ikäiset oppivat muinaissoittimista ja pääsevät kokeilemaan niitä. Lauantain ohjelmassa on lisäksi käsityömestari Mervi Pasasen pitämä muinaispukuklinikka ja sunnuntaina päästään seuraamaan kirjekyyhkyjen matkaan lähtöä. Tapahtumaviikonlopun päättää Pekko Käpin konsertti sunnuntaina.

Myös lapsille on omaa muinaisohjelmaa. Leikkikaivauksilla lapset pääsevät arkeologin työn ääreen. Omasta kaivausruudusta pikkuarkeologi voi löytää vaikka riimukiven. Lasten viikinkikierroksella selvitetään tietäjän arvoitusta.

Muinaismarkkinoiden oheisohjelmasta, jota järjestetään markkina-ajan ulkopuolella, löytyy muun muassa 31.5.–9.6. järjestettävä lautanauhakurssi, jossa osallistujat pääsevät tekemään oman Pirkkalan kunnan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunnitellun Pirkkala 100 -lautanauhan. Lautanauhamallin on suunnitellut muinaistekniikan artesaani Johanna Manninen.

Uutuutena Muinaismarkkinoilla pääsee vierailulle Muinaiskylään

Kahden vuoden aikana Reippiin on rakentunut Muinaiskylä keittokotineen ja kasvimaineen. Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n rakentamaan Muinaiskylään pääsee vierailulle seuraamaan kylän elämää tapahtuman aikana.

Pirkkalan kuntakeskukseen Suupantorille nousee tapahtumaviikonlopuksi Muinaistori, jossa on myynnissä erilaisia tuotteita, muun muassa käsitöitä. Muinaistorilla pääsee seuraamaan myös petun irrotusta ja maistamaan pettuleipää. Muinaistori on avoinna lauantaina klo 10–17 ja sunnuntaina klo 10–16.

Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestää Pirkkalan kunta. Mukana Muinaismarkkinoita toteuttamassa on suuri joukko historian harrastajia ja asiantuntijoita, yhdistyksiä ja vapaaehtoisia.

Tervetuloa viikinkiaikaan! 


Pirkkalan Muinaismarkkinat 9.-10.7.2022 

Avoinna la klo 10–17, su klo 10–16
Reippi, Museotie 9, Pirkkala
Suupantori, Pirkkala

Vapaa pääsy

pirkkala.fi/muinaismarkkinat
#muinaismarkkinat #birckala #pirkkala100
Facebookissa @PirkkalanMuinaismarkkinat


Lisätietoja

Marika Eromäki
Kulttuurituottaja
Pirkkalan kunta
p. 040 133 5773
marika.eromaki@pirkkala.fi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"