Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkkalan Muinaismarkkinoiden uutuutena Varpanheiton SM-kisat

Neljättä kertaa heinäkuun puolessa välissä järjestettävien Pirkkalan Muinaismarkkinoiden uutuutena on Gotlannista peräisin oleva viikinkipeli Varpa. Muinaisten viikinkien kehittämä Varpa on hauska tarkkuuspeli, joka sopii kaikenikäisille.

Reipin alueella Pirkkalassa järjestettävän tapahtuman ohjelmassa on luvassa taistelunäytöksiä, teatteria, taikuutta, muinaismusiikkia, käsityöläisten myyntikojuja ja työpajoja, ruokaa ja juomaa, asiantuntijaluentoja, monenlaista historian elävöittämistä sekä opastettuja kierroksia Tursiannotkoon ja Neulakaivolle. Kaikille ilmainen ja avoin tapahtuma ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä.

  

Muinaismarkkinoiden uutuutena viikinkipeli Varpa 

Markkinalauantaina 13.7. mitellään kaikille avoimissa Varpanheiton SM-kisoissa. Kaikkien sarjojen voittajat vihitään Birckala-viikinkiheimon jäseniksi ja he saavat itselleen Birckala-viikinkien tunnuksen, puiset kestävän kehityksen mukaiset ”viikinkiaurinkolasit”.

”Olemme hankkineet lapsille ja aikuisille sopivat Varpa-setit, jotka ovat nyt olleet koekäytössä viikonloppuisin Reipin museolla. Muutaman kokeilukerran jälkeen täytyy todeta, että heittäminen vaatii harjoittelua ja tekniikkaa. Pidämme ensimmäiset kilpailut Muinaismarkkinoilla niin lyhyinä heittosarjoina, että kaikilla on hyvällä onnella mahdollisuus mitaleille.” kertoo Pirkkalan kunnan kulttuurikoordinaattori Juha Koivisto ja toivottaa kaikki muinaismarkkinakävijät tervetulleiksi taistelemaan mitaleista!”

Muinaismarkkinoiden ohjelma on julkaistu

Reipin museo ja kotieläinpiha, monipuolinen ohjelmisto asiantuntijaluentoineen, opastettuine kierroksineen ja työpajoineen toivottavat kaikenikäiset tervetulleiksi aitoon viikinkiaikaiseen tunnelmaan 13.-14.7.2019.

Käsityöläisten markkina-alue Reipin museon pihassa täyttyy markkinamyyjien viikinkiteltoissa. Tarjolla on erilaisia luonnonmateriaaleista perinteisin menetelmin valmistettuja käyttö- ja koriste-esineitä, vaatteita sekä käsityöläisten taidokkaita työnäytöksiä.

Lauantaina asiantuntijaluennoilla kuullaan mm. arkeologi ja seppä Mikko Moilasen kertomana viikinkiajan miekoista. Viime viikolla päättyneistä Tursiannotkon kaivauksista kertoo kaivausten johtaja arkeologi Sami Raninen. Sunnuntaina ajankohtaisista muinaisaiheista jatkaa aikaisemmin keväällä aiheesta väitellyt arkeologi Tuija Kirkinen, joka luennoi turkisten käytöstä ja merkityksestä rautakauden Suomessa.

Monipuolisessa ohjelmakattauksessa on tarjolla myös Mystikon ja Loihtijan taikuusesityksiä, Duo Selinan konsertti, Ragnarökin viikinkikaruselli ja jousiammuntaa, Harmaasusien taistelunäytöksiä ja viikinkileiri, Teatteri Taiga-maton Viikinkisatu, Nostra&Damuksen Kirppusirkus sekä Paravuoren noidan pakanallinen metsänjumalanpalvelus

Myös lapsille on omaa muinaisohjelmaa. Leikkikaivauksilla lapset pääsevät arkeologin työn ääreen. Omasta kaivausruudusta pikkuarkeologi voi löytää vaikka vanhan rauta-esineen tai viikinkihelmen. Karoliina Suoniemen uutuuskirjaan Ihan oikeat viikinkiajan lapset päästään tutustumaan kirjailijan itsensä vetämässä työpajassa. Viikinkikierroksella seikkaillaan koko Reipin alueella.

Muinaismarkkinoiden oheisohjelmasta, jota järjestetään markkina-ajan ulkopuolella, löytyy muun muassa 25.-26.6. järjestettävä lautanauhakurssi. Lauantaina 6.7. seilataan Viikinkiristeilyllä Pyhäjärven aalloilla. Muinaismarkkinaviikolla oheisohjelmassa on perinne- ja vaistojousiammunnan kurssit aikuisille ja lapsille, rautakautisten asetaitojen työpaja, konsertti keskiajan hengessä Pirkkalan Vanhassa kirkossa sekä Muinaisaikayhdistys Birckalaisten Muinaispidot ja paljon muuta.

Tapahtuma-alueelle on järjestetty ilmainen bussikuljetus

Reipin alueen pysäköintimahdollisuudet ovat rajalliset, joten Muinaismarkkinoille on järjestetty maksuton non-stop bussikuljetus Pirkkalan Suupantorilta Reippiin ja takaisin. Järjestäjät toivovat, että yhä suurempi osa tapahtumavieraista saapuu paikalle joukkoliikenteen kuljettamana tai pyörällä. Reippi sijaitsee noin 6 km Pirkkalan keskustasta ja alueelle kulkee pyörätie. Kauniin maalaismaiseman läpi kulkevan reitin varrella on useita nähtävyyksiä mm. Sikojoki, Pirkkalan Vanha kirkko, Hiidenmäen Neulakaivo ja Tursiannotkon muinaisjäännösalue.

Tapahtuman järjestää Pirkkalan kunta. Mukana Muinaismarkkinoita toteuttamassa on suuri joukko historian harrastajia ja asiantuntijoita, yhdistyksiä ja vapaaehtoisia.

Tervetuloa viikinkiaikaan!

Pirkkalan Muinaismarkkinat 13.-14.7.2019

Avoinna la klo 10-17, su klo 10-16
Reipin museo ja Reipin tila, Museotie 9, Pirkkala
Vapaa pääsy

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"