Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestetään tulevana viikonloppuna

9.–10.7.2022 koetaan Birckalassa aitoa viikinkiajan tunnelmaa

Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestetään jälleen muutaman vuoden koronatauon jälkeen tulevana viikonloppuna. Muinaismarkkinat ammentavat aiheensa viikinkiajasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä. Markkinoiden tapahtumapaikkana toimiva Reipin alue museorakennuksineen luo markkinoiden teemaan sopivan viikinkiaikaisen tunnelman. Perinteisten asiantuntijaluentojen, käsityöläisten markkinakojujen ja maagisten esitysten lisäksi Muinaismarkkinoilla esiintyy tänä vuonna myös Suomen tunnetuin jouhikon soittaja Pekko Käppi. 

Tapahtumassa kuullaan asiantuntijaluentoja, seurataan Muinaiskylän elämää ja ihastellaan perinnetuotteita käsityöläisten markkina-alueella

Molempina markkinapäivinä on mahdollista syventyä rautakautisiin teemoihin asiantuntijaluentojen parissa. Lauantain luennoilla pääset kuulemaan muun muassa käsityömestari ja kirjailija Mervi Pasasen esitelmää Suomen rautakauden lautanauhoista sekä tutkijatohtori Ulla Moilasen näkemyksiä historiaelävöityksestä ja autenttisuuden ongelmista. Sunnuntaina uppoudutaan puolestaan arkeologi Sami Ranisen johdolla viikinkiaikaan Pirkanmaalla. 

Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n Muinaiskylä on avoinna Muinaismarkkinoilla! Viikinkiaikaisen kylän rakentamisessa käytetään perinteisiä menetelmiä ja materiaaleja, ja sitä ohjaavat Tursiannotkon arkeologisiin kaivauksiin perustuvat tiedot rakennusten pohjista ja muista löydöistä, jotka ajoittuvat myöhäisrautakauden viikinkiajalle v. 800–1050.

Markkinamyyjien viikinkiteltat täyttävät Reipin museon pihan lauantaiaamusta alkaen. Tarjolla on luonnonmateriaaleista perinteisin menetelmin valmistettuja käyttö- ja koriste-esineitä, vaatteita sekä käsityöläisten taidokkaita työnäytöksiä. Voit seurata muun muassa yrttivoiteen valmistusta tai värttinällä kehräämistä!

Tarjolla monipuolista ohjelmaa koko perheelle

Markkinoiden monipuolisessa ohjelmakattauksessa on tarjolla Mystikon ja Loihtijan maagisia esityksiä, Ragnarökin jousiammuntaa, muinaissoittimien työpaja, Birckalan kaartin taistelunäytöksiä, viikinkileiri sekä Takomo Hukkaraudan taontanäytöksiä.

Myös lapsille on järjestetty omaa muinaisohjelmaa. Lapset pääsevät esimerkiksi viikinkikierrokselle ja leikkikaivauksilla arkeologin työn ääreen. Pikkuarkeologit voivat löytää omista kaivausruuduistaan vaikkapa riimukiven! Lauantaina päästään seuraamaan teatteriryhmä Taiga-Maton viikinkisaagaa, jossa seikkailee pieni viikinki nimeltään Audun ja sunnuntaina etsitään arktisessa sadussa Äiti Maata.

Tutustu ohjelmaan tästä >

Muinaismarkkinat levittäytyvät jälleen Suupantorille

Pirkkalan Muinaismarkkinoiden humu ulottuu tänä vuonna Pirkkalan keskustaan asti. Toista kertaa Suupantorilla järjestettävällä Muinaistorilla pääsee myös mukaan markkinatunnelmiin käsityöläisten myyntikojujen myötä. Luvassa on myös ohjelmaa Muinaismarkkinoiden henkeen!

Tutustu Muinaistoriin tästä >

Reipin tapahtuma-alueelle on järjestetty ilmainen bussikuljetus

Reipinniemen tapahtuma-alueella on rajoitetusti pysäköintipaikkoja, joten autolla saapuvien kannattaa jättää auto parkkiin etäpysäköintialueelle tai Pirkkalan keskustaan ja saapua maksuttomalla yleisökuljetuksella paikalle.  

Etäpysäköintialue löytyy Pirkkalan jäähallin pihasta (Takamaantie 1, Pirkkala). Etäpysäköinnistä Pirkkalan jäähallilta ja Pirkkalan keskustasta Suupantorilta Reippiin ja takaisin on järjestetty maksuton yleisökuljetus, joka kulkee noin 20 minuutin välein. Reipissä bussi jättää yleisön Anian rantatien pysäkille, josta on noin 300 metrin kävelymatka tapahtuma-alueelle.

Suosittelemme saapumaan tapahtumaan pyörällä! Pyörätie Pirkkalan keskustasta Reipinniemeen kulkee läpi kauniin maalaismaiseman, joka varrelta löytyy mm. Hiidenmäen neulakaivo ja Tursiannotkon Muinaisjäännösalue. Tapahtuma-alueella on erikseen merkitty pyöräparkki.

Reipin tapahtuma-alueelle ei saa tuoda koiria tai muita eläimiä.

Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestää Pirkkalan kunta, ja tapahtuma on maksuton ja ikärajaton. Muinaismarkkinoiden työryhmään kuuluu suuri joukko historian harrastajia ja asiantuntijoita, yhdistyksiä sekä vapaaehtoisia.

Tapahtuma

Pirkkalan Muinaismarkkinat

9.-10.7.2022 Pirkkalassa
la klo 10-17
su klo 10-16

Reipin tapahtuma-alue
Museotie 9, 33980 Pirkkala

Muinaistori
Suupantori, 33960 Pirkkala

pirkkala.fi/muinaismarkkinat

Facebook: @PirkkalanMuinaismarkkinat
Instagram: #Muinaismarkkinat #Birckala #Pirkkala @pirkkalankunta


Tapahtuma on osa Pirkkalan kunnan 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Tutustu juhlavuoteen Pirkkala100-verkkosivulla! 

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"