Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkkalan kunta säästää energiaa alentamalla huonelämpötiloja

Pirkkalan kunta laskee huonelämpötiloja yhdellä asteella palvelurakennuksissaan ja tarkastaa kaikkien ulkovalojen käyttöajat. Lisäksi kunta osallistuu valtakunnalliseen Astetta alemmas -säästökampanjaan.

Energian saatavuus ja hinta ovat nousseet huolenaiheeksi. Nopeita energiansäästötoimia tarvitaan energiapulan välttämiseksi ja menojen nousun hillitsemiseksi. Myös kuntien pitää pienentää sähkön kulutusta ja varautua mahdollisiin sähkökatkoihin. Sähkökatkojen kesto olisi arviolta noin kaksi tuntia, ja katkot vaihtelisivat eri alueilla eri aikoina.

”Tavoitteena on ollut löytää vaikuttavia, mutta samalla maltillisesti kuntalaisten elämään vaikuttavia toimia. Huonetilojen lämpötilan laskulla on selvitysten mukaan yksittäisenä toimenpiteenä suurin vaikutus energiankulutukseen. Lämpötilaa ei kuitenkaan alenneta sellaisissa rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluita tai päiväkodeissa, joissa pienet lapset leikkivät lattialla”, toteaa Pirkkalan yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen.

”Seuraamme tilannetta ja voimme ottaa käyttöön muitakin toimenpiteitä tilanteen niin vaatiessa. Voimme esimerkiksi lyhentää katu- ja kenttävalojen toiminta-aikaa tai poistaa käytöstä kunnan henkilöstön pysäköintipaikkojen autolämmityspistorasioita.”

Yhdyskuntalautakunta päätti kunnan energiansäästötoimenpiteistä 23. marraskuuta 2022.

 

Astetta alemmas -sivuilta löytyy hyviä vinkkejä

Pirkkalan kunta on mukana myös Astetta alemmas -kampanjassa. Kunnan henkilöstö vähentää energian kulutusta ja varautuu sähkökatkoihin. Työpaikoilla energiaa voidaan säästää muun muassa valaistusta ja vedenkulutusta vähentämällä sekä sammuttamalla tietoteknisiä laitteita, kun niitä ei käytetä. Matkanteossa voi suosia joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä mahdollisuuksien mukaan.

Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Astetta alemmas -kampanjaan ovat tervetulleita kaikki suomalaiset yritykset, yhteisöt, kunnat, järjestöt, taloyhtiöt ja kotitaloudet. Kampanjan sivuilta löytyy runsaasti energiansäästövinkkejä eri kohderyhmille. Tutustu Astetta alemmas -kampanjaan verkkosivuilla astettaalemmas.fi.

Pirkkalan kunta on koonnut hyödyllistä tietoa Energiansäästö -verkkosivulle, jolla kannattaa myös vierailla.

 

Säästöjä on jo saatu tehokkuussopimuksella

Pirkkalan kunta on sitoutunut valtakunnalliseen kuntien energiatehokkuussopimukseen 2017–2025, jonka puitteissa on tavoitteena säästää energiaa 7,5 % vuoden 2016 tasosta.

Energiatehokkuussopimuksen toimenpiteitä on toteutettu Pirkkalassa aktiivisesti, ja toimenpiteiden vaikutukset ovat jo tuoneet tuntuvaa säästöä. Nyt tehtävät energiansäästötoimet täydentävät jo käytössä olevia säästötoimenpiteitä. Lue lisää energiatehokkuussopimuksen toimenpiteistä Pirkkalassa.

 

Lisätiedot

Jouni Korhonen
yhdyskuntajohtaja
050 512 3981
jouni.korhonen@pirkkala.fi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"