Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkkalan jäähalli on remontin jälkeen yksi maailman ympäristöystävällisimmistä halleista

Pirkkalan jäähalli on jäädytysjärjestelmän ja LVIS-järjestelmän uusimisen myötä yksi maailman energia- ja kustannustehokkaimmista sekä ympäristöystävällisimmistä jäähalleista. Myös katsomossa on nyt mukavampi istua, sillä uuden tekniikan avulla sekin on lämpimämpi.  

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan Pirkkalan jäähallin nykyaikaistaminen onnistui erinomaisesti.

”Vaihdoimme jäähallin jäädytysjärjestelmän uuteen EU-säädösten mukaiseen järjestelmään, jossa kylmäaineena toimii hiilidioksidi. Samalla uusittiin lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmä (LVIS). Sähkönkulutus oli kuluneella kaudella noin 30 prosenttia aiempaa alhaisempi”, kertoo Pirkkalan jäähalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jouni Korhonen.

Uusia energiatehokkaita halleja ei asiantuntijan arvion mukaan toistaiseksi ole juuri muualla kuin Pohjoismaissa. Kun Pirkkalan halli sijoittuu pohjoismaisten hallien joukossa energiatehokkuudessa aivan kärkijoukkoon, voidaan sanoa hallin olevan yksi maailman ympäristöystävällisimmistä. Myös itse kylmäaine CO2 eli hiilidioksidi on luonnollinen ja ympäristöystävällinen valinta.

Jotta uudesta modernista jäädytysratkaisusta saataisiin täysi hyöty, Pirkkalan kunta tilasi räätälöidyn ratkaisun tarkalla hankesuunnitelmalla. Jäähallin jäädytysjärjestelmän toimitti Suomen Tekojää Oy ja konsulttina toimi EKA yhtiö.

Uuden ratkaisun elinkaari on vähintään 20 vuotta. Järjestelmän takaisinmaksuaika on alle 15 vuotta, joten sen tuomat säästöt ylittävät investointikustannuksen.

Käyttäjät ovat huomanneet eron

 ”Rataputkistossa kulkee laimennettu glykoli, joka jäähdytetään hiilidioksidilla. Lauhdelämmöllä lämmitetään sosiaalitilat, katsomo ja käyttövesi. Ilmastointilaitteisiin on lisätty glykolipatterit. Ilmankuivauksella estetään kosteuden tiivistyminen,” kuvailee hallimestari Pauli Pättiniemi uuden järjestelmän toimintaa.

”Käyttäjät ovat panneet merkille paremman ilman laadun. Tilat ovat vähän lämpimämmät, eikä kosteutta pääse kertymään,” Pättiniemi jatkaa.

Vuonna 2000 käyttöön otettua Pirkkalan jäähallia on viime vuosina muutenkin kunnostettu. Kenttävalaistus vaihdettiin led-valaistukseen vuonna 2017, jolla saavutettiin noin 4 prosentin energiansäästö. Rakenteita vahvistettiin vuonna 2019. 

Jäädytysjärjestelmä ja LVIS-järjestelmän uusiminen ajoittuivat vuosille 2020–21. Yhtenä pontimena remontille toimi EU:n F-kaasuasetus, joka ohjaa kylmäalan teollisuutta asteittain fluorikaasuista kohti ympäristölle vähemmän haitallisia vaihtoehtoja. Pirkkalan hallissa käytössä oli aiemmin kylmäaine R404.

Jäähallissa on nyt kesätauko. Jäälle pääsee taas elokuussa uuden kauden alkaessa.

”Uuden järjestelmän käyttöä on nyt opeteltu yksi kausi. Vielä saamme ehkä lisää säästöä, kun virittelemme järjestelmää viimeisin päälle,” Pättiniemi uskoo.

Vertailuluku mittaa kuinka paljon ostoenergiaa kulutetaan jääkausipäivää kohden. Lukuihin vaikuttavat muun muassa hallin koko ja se, lämmitetäänkö myös areenahuone. Valtaosa vertailun halleista on kuitenkin tyypillisiä jäähalleja, kuten Pirkkalan jäähalli.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"