Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkkala on Suomen elinvoimaisin kunta

Pirkkalan kunta on sijoittunut kärkisijoille kahdessa hiljattain julkaistussa suunnittelu- ja konsultointialan tutkimuksessa, joissa on tarkasteltu Suomen kuntien elinvoimaa. WSP:n kehittämässä elinvoimaindeksimittauksessa Pirkkala sijoittui ykköseksi. Rambollin tutkimuksessa Pirkkala oli toiseksi elinvoimaisin alle 20 000 asukkaan kunta, jossa toteutuu hyvin ajatus ”15 minuutin kaupungista”.

”Pitkäjänteinen työ elinvoiman kehittämiseksi näkyy hyvänä tuloksena näissä tutkimuksissa. Pirkkala on osa vireää ja kasvavaa Tampereen kaupunkiseutua, jossa hyvän seutuyhteistyön merkitystä ei voi liikaa korostaa. Tällaiset tutkimukset rohkaisevat meitä jatkamaan samalla linjalla elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi”, Pirkkalan pormestari Marko Jarva toteaa.

WSP vertaili kuntien tulevaisuuskuntoa

WSP pohti vertailevassa tutkimuksessaan koko Suomen kuntien tulevaisuuskuntoa useiden näkökulmien ja kehittämänsä elinvoimaindeksin avulla. Indeksi sisältää yhteensä 16 indikaattoria, jotka mittaavat tuottavuutta, inhimillistä pääomaa ja vihreää rakennemuutosta.

Alueiden tutkimus toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Ruotsissa WSP on tehnyt vastaavan tutkimuksen kuutena perättäisenä vuonna. Uutta Suomen tutkimuksessa on, että vihreä rakennemuutos on sisällytetty yhdeksi elinvoimaindeksin tekijäksi. WSP kertoo tiedotteessaan, että alueen yritysten liikevaihdon määrä, työllisyyden ja palkkatason kehitys sekä inhimillisen pääoman tila taas kuvaavat vaurautta, hyvinvointia ja työmarkkinoiden edellytyksiä. Nämä tekijät ovat olennaisia elinkeinojen kehittämisen kannalta ja kuntien kestävyydessä ulkoisia shokkeja vastaan.

Alueiden tutkimus 2021 | WSP

Ramboll havainnollisti kaupunkirakenteen merkitystä

Rambollin kehittämä LIVCY-indeksi näyttää mikä merkitys kaupunkirakenteella on kuntien ja kaupunkien elävyydelle. 

Keskustelussa kaupunkirakenteesta ja -kehityksestä yksi tärkeä aihe on tällä hetkellä ”15 minuutin kaupunki”. Ajatus on, että asukas voi saavuttaa kaikki olennaiset palvelut 15 minuutissa kävellen tai polkupyörällä. Olennaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa terveyskeskukset, koulut, päiväkodit, kaupat, apteekki, julkinen liikenne sekä kulttuuri-, liikunta- ja virkistyspalvelut. Kun palvelut sijaitsevat lähellä, asiointi on sujuvaa ja nopeaa.

Alle kahdenkymmenentuhannen asukkaan kaupungeista elinvoimaisimpia ovat tutkimuksen mukaan Kauniainen, Pirkkala, Pietarsaari, Forssa ja Kempele. Pirkkalan väkiluku siirtyi hiljattain julkaistun tilaston mukaan juuri uudelle kymmentuhannelle, joten jatkossa Pirkkala painii yli 20 000 asukkaan kuntien joukossa.

Helsinki, Turku ja Tampere ovat Suomen elinvoimaisimmat kaupungit – Livcy-elävyysindeksi havainnollistaa kaupunkirakenteen merkityksen – Ramboll Finland Oy

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"