Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkanmaan jätehuollon joulun parhaat lajitteluvinkit

Joulunpyhinä syntyy monenlaista lajiteltavaa biojätettä kuten ruuantähteet, kuihtuneet joulukukat, paperiset lautasliinat sekä teepussit ja suodatinpussit. Ympäristökouluttaja Liisa Malin Pirkanmaan Jätehuollosta antaa lajitteluvinkit jouluksi:

– Voit pakata biojätteen paperipussiin, kaupasta ostettavaan biojätepussiin, sanomalehteen tai muovittomaan kartonkipakkaukseen.

– Kinkun rasvan voi lajitella biojätteeseen tai kompostiin, kunhan se on ensin jäähtynyt ja jähmettynyt. Jos pihassasi ei ole biojäteastiaa tai kompostoria, voit kaataa kinkun rasvan esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, antaa sen hyytyä ja viedä tölkkeineen päivineen Kinkkutempun vastaanottopisteisiin tai sekajäteastiaan. Viemäriin kinkun rasvaa ei saa laittaa, Malin ohjeistaa.

Lajittele myös konvehtirasiat, erilaiset kynttilät ja rikkinäiset jouluvalot

Lahjapakkaukset lajitellaan kartonkiin, mutta lahjapaperit sekajätteeseen. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit ovat kartonkipakkauksia, mutta sisällä olevat muovikennot kuuluvat muovipakkausten jäteastiaan.

– Kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen. Tuikkujen, ulkotulien ja hautakynttilöiden alumiinikuoret metallinkeräykseen, muovikuoret sekajätteeseen. Rikkinäiset jouluvalot ja led-kynttilät lajitellaan sähkölaitteisiin. Ja lisää ohjeita löytyy hakupalvelustamme osoitteessa lajittele.se.

Laita joulukuusi jäteastian vierelle

Kun joulu on ohi, laita joulukuusi jäteastian vierelle viimeistään 12.1.2024. Älä pakkaa kuusta. Kuuset kerätään jäteauton kyytiin alkuvuoden aikana. Kuusikeräys on maksullinen. Joulukuusen voi viedä maksutta jätekeskuksiin Nokian Koukkujärvelle ja Tampereen Tarastenjärvelle.

Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta löydät myös jäteasemien ja jätekeskusten aukioloajat joulunaikaan: pjhoy.fi/joulunajan-jatehuolto/

Lisätiedot:

Liisa Malin
ympäristökouluttaja, Pirkanmaan Jätehuolto
puh. 03 240 5213

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"