Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pertti Nättilän muisto elää Pirkkalassa

Pertti Nättilän muisto elää Pirkkalassa ja pirkkalaisten mielissä vahvana. Ransu Karvakuonon äänenä ja henkilökohtaisena avustajana tunnetun Nättilän perintö näkyy kunnassa monin tavoin.

Pertti Nättilä nukkui pois lauantaina Pirkkalassa 87-vuotiaana. Hän loi pitkän ja merkittävän uran Ransu-ohjelmien lisäksi näyttelijänä, ohjaajana ja tuottajana. Pirkkalalle ja pirkkalalaisille Nättilällä oli erityinen merkitys.

Pirkkalan kunnalla oli ilo tehdä yhteistyötä kuntaan muuttaneiden Pertti Nättilän ja Ransun kanssa parinkymmenen vuoden ajan. Ransu on avustajansa kanssa ollut olennainen osa kunnan kulttuurielämää. Ransulle on perustettu puisto, pysyvä näyttely ja nimikkotapahtumia.

Monille pirkkalalaisille jää henkilökohtaisia muistoja Pertti Nättilästä. Yksi heistä on Pirkkalan pormestari Marko Jarva. ”Tapasin Pepen jo 1960–70 -luvun taitteessa, kun olin pikkupoikana vieraana Tenavatuokio-lastenohjelmassa. Isäni oli Pepen työkaveri Tohlopissa, jossa vierailin lukuisia kertoja. Kylillä tavattiin Pirkkalassa viime aikoihin asti.”

Meidän Ransu on ollut osa Pirkkalan lasten elämää

Etenkin pirkkalaisille lapsille Nättilän Ransusta tuli tuttu ja tärkeä hahmo, ”meidän Ransu”. Ransun kanssa on pidetty yhdessä hauskaa perinteisissä Ransun syystreffit -tapahtumissa ja lastenkonserteissa.

Ransun merkityksestä kertoo viime talvena toteutettu koululaisten taidenäyttely Meidän Ransu, joka oli nähtävillä kunnan verkkosivuilta kevään ja kesän ajan vuonna  2021. Pirkkalan 0- ja 1-luokkalaiset etsivät Ransusta tietoa, kuuntelivat Ransun kertomuksia ja katselivat videoita Ransun seikkailuista. Ransu otettiin avosylin vastaan koulun arkeen, ja Ransun tarinat innoittivat oppilaita taiteilemaan.

Ransulle on omistettu Pirkkalassa leikkipuisto. Vuonna 2016 avattu uusi Ransu-puisto on suunniteltu nimenomaan pienille lapsille. Kain Tapper teki alkuperäiseen puistoon vuonna 1998 pronssisen Ransun näköisveistoksen. Kunta on järjestänyt myös lapsille suunnattuja opastettuja Ransun tassunjäljillä -kävelykierroksia.

Pysyvä Ransu-näyttely ilahduttaa kävijöitä pääkirjastossa

Kunnianosoituksena Pertti Nättilän työlle lastenohjelmien parissa Pirkkalan kunta avasi pysyvän Ransu-näyttelyn Pirkkalan pääkirjastossa vuonna 2014.

Näyttelyn on suunnitellut TV2:ssa lavastajana työskennellyt Marjaana Pirskanen. Toteutuksesta vastasi Pirkkalan työpaja. Näyttelyn nuket ovat peräisin Sysmän Nukketeatteritalo Musta & Valkea Ratsusta ja ne ovat Eevaliisa Holma-Kinnusen kädenjälkeä.

Näyttelyssä Ransu kumppaneineen nähdään erilaisissa toiminnallisissa tilanteissa, kuten telttaretkellä ja musisoimassa. 

Ransu Karvakuono -verkkosivulla voi kuulla Ransun eli Pertti Nättilän leppoisan äänen kertomana näyttelyn esittelyn.

Kirjasto laittaa esille muistoja Ransusta ja Pertistä

Lastenkulttuurin lisäksi Nättilä teki kunnan kanssa yhteistyötä myös taltioimalla kunnan kehitystä. Pirkkalan kirjastosta löytyy Pirkkala kasvaa ja kehittyy -videoita, jotka kertovat Pirkkalan keskusta-alueen kehityksestä vuosien 1996–2006 välisenä aikana. Video pyrkii antamaan kuvan kuntakeskuksen nopeasta kasvusta ja luomaan silmäyksen myös samanaikaisiin tapahtumiin kunnassa. Videoista on useampi lainattava kappale kirjaston kokoelmissa.

Pertti Nättilä ikuisti kunnalle maisemia, alueita, rakennuksia ja tapahtumia myös valokuvina.

Pirkkala kirjasto muistaa Pertti Nättilää laittamalla esille häneen ja Ransuun liittyvää aineistoa.

Pertti Nättilä jätti pysyvän jäljen Pirkkalan kuntaan. Kuvassa Nättilä Ransu-näyttelyn avajaisissa vuonna 2014 sekä Naistenmatkan koulun oppilaiden näkemyksiä meidän Ransusta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"