Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pauno Pohjolaisen Pirkan kivi -veistos toimii porttina Pirkkalan keskustakorttelissa

Pirkkalaan Suupan alueelle on rakentunut keskustakortteli, jossa sijaitsee asuintaloja ja liiketilaa. Alueen on rakentanut Lujatalo Oy. Alueen keskelle Tiimaksi nimettyyn punaiseen taloon sijoittuu kunnan toimitiloja ja kokoustiloja, joita voivat käyttää myös pirkkalalaiset yhdistykset ja järjestöt. Kokonaisuus on rakentunut vanhalle kunnanviraston tontille. Korttelin aukio luovutettiin Pirkkalan kunnalle torstaina 29.6.2023. Kokonaisuuteen kuuluu Lujatalon aukiolle tilaama ympäristötaideteos, taiteilija Pauno Pohjolaisen veistos Pirkan Kivi.

Taiteilija Pohjolainen kertoo, että ”teoksen on tarkoitus toimia eräänlaisena porttina, ”riemukaarena” korttelin aukiolla. Teos kuvaa symbolisesti isoa lohkaretta, joka väistyy syrjään avaten aukon sisään- ja uloskäynnille. Dualistisesti kuitenkin aukko samalla haukkaa puolestaan palan siirtyvästä lohkareesta. Teos pohjautuu metaforaltaan Pirkkalan Tursiannotkoon ja rauta-aikaiseen kyläraittiin. Punainen ”kuuma” lohkare on värisävyltään sama kuin keskellä korttelia sijaitsevan punaisen rakennuksen väritys. Teoksen punainen paasiosa on toteutettu teräsbetonista muottiin valamalla. Musta osa on maalattua teräslevyä.”

Suomen Taideakatemiasta valmistunut ja merkittävän uran kuvataiteilijana tehnyt taiteilija Pauno Pohjolainen (s. 1949) on toteuttanut urallaan useita julkisia taideteoksia. Pohjolaisen teoksia on ollut lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valtion, Kuopion ja Oulun taidemuseoitten, Saastamoisen säätiön sekä Halosten museosäätiön kokoelmissa. Pohjolainen on palkittu Ars Fennica -palkinnolla vuonna 1997 ja hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 2005. Taiteilija nauttii valtion taiteilijaeläkettä.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"