Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Muinaisviikkojen ohjelma ulottuu lemmenyrteistä viikinkiseikkailuihin

Muinaisviikot tuo rautakauden tunnelmaa Pirkkalaan koko elokuun ajan. Viikinkiajasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä aiheensa ammentava tapahtumakokonaisuus kokoaa yhteen monipuolista muinaisohjelmaa.

Ohjelmassa on muun muassa yleisöluentoja, muinaisten kädentaitojen kursseja, Sotkan munasta maailma -esitys etänä nautittavaksi, valokuvanäyttely, opastettuja kierroksia ja lasten viikinkiseikkailu. Suuren markkinatapahtuman, Pirkkalan Muinaismarkkinoiden viettäessä välivuotta on muinaisohjelmaa tarjolla niin etänä, kuin Reipin alueella ja Suupalla. Muinaisviikkojen ohjelma on kaikille avointa ja pääosin maksutonta. Niin yleisöluennoille, kursseille, muinaiskierroksille ja lasten viikinkiseikkailuun on ennakkoilmoittautuminen.

Yleisöluennoilla kuullaan arkeologisista kaivauksista ja lemmenyrteistä

Muinaisviikkojen aihepiiriä eri kulmista käsitteleviä yleisöluentoja järjestetään Pirkkalan yhteislukio Silmun aulassa. Yrttikirjailija Satu Hovi esittelee muinaisia lemmenyrttejä ja arkeologi Sami Raninen kokoaa yhteen Tursiannotkon myöhäisrautakautisen asuinpaikan kaivauksien tärkeimpiä tutkimustuloksia vuosilta 2012­–­2019. Perinnejärjestö Taivaannaulan aktiivi Anssi Alhonen kertoo Suomen rikkaasta pyhien luonnonpaikkojen perinteestä. Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n puheenjohtaja Arja Rinneahon matkassa tutustutaan elämään muinaisajan Pirkkalassa.

Muinaisviikoilla opetellaan viitelöintiä ja vaistojousiammuntaa

Muinaisia kädentaitoja opetellaan Johanna Mannisen johdolla. Kaksipäiväisillä kursseilla opitaan suojelevina koristeina käytettyjen pronssispiraalikoristeiden tekemistä ja perinteistä viitelöinti-tekniikkaa, jolla voidaan toteuttaa monenlaisia asusteita ja tekstiilituotteita. Reipissä kursseilla perehdytään kasveihin. Luvassa on Satu Hovin pitämä Villiyrtit ravintona muinaisaikana sekä Mervi Pasasen odotettu kasvivärjäys-kurssi. Toimintaa kaipaavat voivat ilmoittautua mukaan Ragnarökin Perinne- ja vaistojousiammuntakursseille.

Reipin alueella on tarjolla opastettuja kierroksia, valokuvanäyttely, kotieläinpiha ja paljon muuta

Lapset pääsevät seikkailemaan muinaismeiningeissä elokuussa, kun Lasten viikinkiseikkailu starttaa joka lauantai klo 11 Reipin museon pihasta. Reipin ja Tursiannotkon muinaishistoriaan pääsee tutustumaan Nokian ja Pirkkalan Matkailuoppaat ry:n koulutettujen oppaiden matkassa sunnuntaisin klo 14.

Reipin museo ja Reipin tilan kotieläinpiha, kahvila ja bistro ovat avoinna yleisölle elokuussa joka lauantai ja sunnuntai klo 11–17. Reipin tila palvelee myös perjantaisin klo 17–20. Reipin museon pihassa on elokuussa nähtävillä valokuvanäyttely Birckalaiset – Valokuvia ja tarinoita Pirkkalankylän rautakautisesta elämästä.

Reipin alueelta löytyy myös Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n rakenteilla oleva Viikinkikylä.


Muinaisviikot Pirkkalassa elokuussa 2020

Lisätietoa ja viimeisimmät päivitetyt ohjelmatiedot löytyvät Pirkkalan kunnan verkkosivuilta osoitteesta pirkkala.fi/muinaisviikot.


Kuvissa Birckalaiset -valokuvanäyttelyn kuvausten satoa Reipistä.
Kuvat: Saana Säilynoja / Vapriikin valokuva-arkisto

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"