Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Muinaisviikkojen 2021 ohjelma on julkaistu

Muinaisviikot tuo rautakauden tunnelmaa Pirkkalaan koko elokuun ajan. Tänä vuonna Muinaisviikot järjestetään etänä. Viikinkiajasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä aiheensa ammentava tapahtumakokonaisuus kokoaa yhteen monipuolista muinaisohjelmaa.

Muinaisviikkojen ohjelmassa on tänä vuonna muun muassa asiantuntijaluentoja, muinaisten kädentaitojen kurssi, muinaisteemainen videosarja sekä lapsille suunnattu videoteos. Koronaturvallisuuden vuoksi kaikki tapahtumat järjestetään etänä. Muinaisviikot korvaa vuosittain järjestettävät Pirkkalan Muinaismarkkinat, jotka on siirretty kesälle 2022. Muinaisviikkojen ohjelma on kaikille avointa ja pääosin maksutonta. 

Muinaisteemaiset videot johdattavat katsojan matkalle menneisyyteen

Kunnan YouTube-kanavalla elokuussa julkaistava videosarja esittelee muinaisajan uskomuksia, käsityöperinteitä ja ravintoa. Elämää muinaisajan Birckalassa -videosarja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n kanssa.

YouTubessa voi seikkailla myös Arkeologin arvoituksen matkassa. Meriryhmä-teatterikollektiivin tuottama lastenteatteritallenne ilottelee nukketeatterilla ja huumorilla. Videot ovat nähtävillä jo toukokuussa osana Muinaisviikkojen ennakko-ohjelmaa 30. toukokuuta saakka. Uudelleen Arkeologin arvoitusta voi seurata Muinaisviikkojen aikaan 2.-29.8.

Muinaiset kädentaidot ja asiantuntijaluennot ovat osa tapahtuman perinnettä

Vaikka tänä vuonna emme pääsekään kokoontumaan historiallisesti arvokkaalle Reipin ja Tursiannotkon alueelle, pidämme silti kiinni Muinaismarkkinoille ominaisista asiantuntijaluennoista ja muinaiskädentaidoista.

Nuolen kokoamista ja viimeistelyä pääsee kokeilemaan kurssilla, joka toteutetaan verkossa kolmessa osassa 3.8., 10.8. ja 17.8. Kurssilla käsitellään nuolen rakentamisen teoriaa ja opetellaan muun muassa sulan ja kärjen leikkaus sekä kiinnittäminen. Kurssille mahtuu yhteensä 15 osallistujaa. Kurssille on ennakkoilmoittautuminen.

Asiantuntijaluentoja on luvassa yhteensä viisi. Ensimmäiset luennot kuullaan jo toukokuussa osana Muinaisviikkojen ennakko-ohjelmaa. Mitä päälle rautakaudelle – muinaisvaatteet tutuiksi -luentotilaisuus järjestetään Teams Live Events-ympäristössä lauantaina 22. toukokuuta. Luennolla muinaispukeutumisesta kertovat arkeologian tohtoriopiskelija Jenni Sahramaa ja käsityömestari Mervi Pasanen

Lauantaina 14. elokuuta järjestettävässä webinaarissa kuullaan kolmea asiantuntijaa, kun ääneen pääsevät museoviraston amanuenssi, arkeologi Sami Raninen, tietokirjailija ja arkeologi Ilari Aalto ja hautausten tutkimusta käsittelevää arkeologian väitöskirjaa viimeistelevä Ulla Moilanen.

Muinaisviikot huipentuu Äimättären konserttiin

Muinaisviikot päättää pakanafolk-orkesteri Äimätär sunnuntaina 29.8. Konsertti esitetään live streamina ja siitä tehdään myös tallenne myöhempää katsomista varten.

Katso ohjelma Muinaisviikkojen verkkosivulta.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"