Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Muinaismarkkinoilla heitetään varpaa ja seikkaillaan viikinkiajassa

Tulevana viikonloppuna 13.-14.7.2019 neljättä kertaa järjestettävät Pirkkalan Muinaismarkkinat ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä. Asiantuntijaluentojen, käsityöläismarkkinoiden ja taikuusesitysten lisäksi Muinaismarkkinoilla kisataan tänä vuonna myös varpanheiton SM-kilpailut. Koko perheen muinaismarkkinatapahtumassa lapset pääsevät mukaan viikinkiseikkailuun, tapaamaan merkillisiä ja muinaisia markkinavieraita.

Varpa sopii kaikenikäisille kisaajille

Muinaismarkkinoiden tapahtumapaikkana toimiva Reippi museorakennuksineen ja kotieläinpihoineen luo markkinoiden teemaan sopivan tunnelman. Tämän vuoden ohjelmauutuutena on varpanheiton SM-kilpailut, jotka mitellään lauantaina 13.7. kello 11 alkaen. Muinaisten viikinkien kehittämä Varpa on hauska tarkkuuspeli, joka sopii kaikenikäisille. Varpan palkintojen jako suoritetaan lauantai-iltapäivänä Birckala-viikinkiheimon tapaamisessa, jossa parhaiten pelissä pärjänneet vihitään osaksi upeaa Birckala-heimoa. Varpanheitto voi kokeilla kilpailujen jälkeen myös sunnuntaina Reipin museon varpakentällä.

Museon pihassa kuullaan asiantuntijaluentoja ja kierrellään käsityöläismarkkinoilla

Markkinamyyjien viikinkiteltat täyttävät Reipin museon pihan lauantaiaamusta alkaen. Tarjolla on luonnonmateriaaleista perinteisin menetelmin valmistettuja käyttö- ja koriste-esineitä, vaatteita sekä käsityöläisten taidokkaita työnäytöksiä.

Lauantain asiantuntijaluennoilla kuullaan muun muassa arkeologi ja seppä Mikko Moilasen kertomana viikinkiajan miekoista sekä arkeologi Sami Ranisen luento kesäkuussa päättyneiden Tursiannotkon kaivausten löydöistä. Sunnuntaina ajankohtaisista muinaisaiheista jatkaa aikaisemmin keväällä aiheesta väitellyt arkeologi Tuija Kirkinen, joka luennoi turkisten käytöstä ja merkityksestä rautakauden Suomessa.

Monipuolinen koko perheen ohjelma tarjoaa koettavaa koko viikonlopuksi

Markkinoiden monipuolisessa ohjelmakattauksessa on tarjolla Mystikon ja Loihtijan taikuusesityksiä, Duo Selinan konsertti, Ragnarökin viikinkikaruselli ja jousiammuntaa, Harmaasusien taistelunäytöksiä ja viikinkileiri, Teatteri Taiga-maton Viikinkisatu, Nostra&Damuksen Kirppusirkus sekä Paravuoren noidan pakanallinen metsänjumalanpalvelus. Paikalle purjehtii myös viikinkilaiva Sotka, joka risteilee Pyhäjärven aalloilla koko markkinaviikon.

Myös lapsille on järjestetty omaa muinaisohjelmaa. Lapset pääsevät leikkikaivauksilla arkeologin työn ääreen. Pikkuarkeologit voivat löytää omista kaivausruuduistaan vaikkapa vanhan rauta-esineen tai viikinkihelmen. Karoliina Suoniemen uutuuskirjaan Ihan oikeat viikinkiajan lapset päästään tutustumaan kirjailijan itsensä vetämässä työpajassa. Lasten viikinkiseikkailu kuljettaa osallistujia ympäri Reipin aluetta.

Tapahtuma-alueelle on järjestetty ilmainen bussikuljetus

Reipin alueen pysäköintimahdollisuudet ovat rajalliset, joten Muinaismarkkinoille on järjestetty maksuton non-stop bussikuljetus Pirkkalan Suupantorilta Reippiin ja takaisin. Järjestäjät toivovat, että yhä suurempi osa tapahtumavieraista saapuu paikalle joukkoliikenteen kuljettamana tai pyörällä. Reippi sijaitsee noin 6 kilometrin päässä Pirkkalan keskustasta. Alueelle kulkee pyörätie. Kauniin maalaismaiseman läpi kulkevan reitin varrella on useita nähtävyyksiä, muun muassa Sikojoki, Pirkkalan Vanha kirkko, Hiidenmäen Neulakaivo ja Tursiannotkon muinaisjäännösalue.

Muinaistunnelmaa on tarjolla myös Suupalla

Pirkkalan Muinaismarkkinoiden humu ulottuu tänä vuonna Pirkkalan keskustaan asti. Ensimmäistä kertaa Suupantorilla järjestettävällä Muinaistorilla pääsee myös mukaan markkinatunnelmiin Muinaismarkkinoiden infopisteen ja käsityöläisten myyntikojujen myötä.

Monipuolisen oheisohjelman tarjontaan markkinaviikonloppuna kuuluvat mm. Birckalaiset ry:n perjantai-  ja lauantai-iltoina järjestämät Ohjelmalliset Muinaispidot TY Toivon talolla, jossa tarjolla viikinkiajan herkkuja ja muinaismusiikkia.

Kaikille ilmaisen ja avoimen markkinatapahtuman järjestää Pirkkalan kunta. Mukana Muinaismarkkinoita toteuttamassa on suuri joukko historian harrastajia ja asiantuntijoita, yhdistyksiä sekä vapaaehtoisia.

Tervetuloa viikinkiaikaan!

Pirkkalan Muinaismarkkinat 13.-14.7.2019

Avoinna la klo 10-17, su klo 10-16
Reipin museo ja Reipin tila, Museotie 9, Pirkkala
Vapaa pääsy

Tutustu Muinaismarkkinaohjelmaan!

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"