Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Loukonlahden ja Turrin uimarannoilla ei suositella uimista

Pyhäjärven uimavesiä haluttiin tutkia tarkemmin Lempäälän viimekesäisen norovirusepidemian takia. Pirkkalassa uimakieltosuositus annettiin Loukonlahden ja Turrin uimarannoille. Reipin ja Rantaniityn uimarantojen noroviruspitoisuus oli otetuissa näytteissä niin pieni, että uintikieltosuositusta ei rannoille ole tällä hetkellä syytä antaa. Pirkkalan kahden uimarannan lisäksi uimakieltosuositus annettiin Tampereen Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoille sekä Lempäälässä Lahdenkylän rannalle.

Toukokuun alkupuolella vesinäytteitä otettiin Akaan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Valkeakosken ja Vesilahden uimarannoilta sekä Lempäälästä kanavan alueelta yhteensä 22 uimarannalta. Vesinäytteistä 11:sta todettiin norovirusta.

Tarkista veden uimakelpoisuus uimarannalta

Uimavesituloksista kerrotaan uimarannan infotaululla ja Pirtevan internetsivuilla. Jos uimista ei suositella, siitä laitetaan erikseen kyltti uimarannalle.

Pyhäjärven virallisten uimarantojen uimavesiä selvitettiin 8.-13.5.2019 välisenä aikana Pirtevan aloitteesta ja näytteet tutkittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Norovirusnäytteenotto ei kuulu lakisääteiseen, säännöllisen uimavedenlaadun seurantaan, vaan näytteitä otetaan yleensä, kun on epäily uimavedestä saadusta vatsataudista.

Norovirus ei lisäänny ympäristössä eivätkä eläimet levitä sitä, joten sen löytyminen kertoo aina ihmisulosteperäisestä jätevesisaastutuksesta. Norovirus säilyy kylmissäkin vesissä vuosia. Alueen terveydensuojeluviranomaiset seuraavat uimarantojen tilannetta.

Hyvä hygienia ehkäisee tartuntoja

Hyvä hygienia, asiallinen wc-käyttäytyminen, roskaamisen välttäminen ja uimisen jälkeinen peseytyminen auttavat vatsatautien ennaltaehkäisyssä. Pelkkä käsien desinfiointi ei korvaa huolellista saippuapesua.

Uimiseen liitettyjen norovirusepidemioiden perusteella riskejä vatsataudin saamiselle ovat pään pistäminen veden alle, veden joutuminen suuhun ja märällä rantahiekalla leikkiminen.

Norovirustartunnan oireet alkavat tyypillisesti 1-2 vuorokauden sisällä altistumisesta. Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkaneet pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut sekä ripulointi. Tartunta voi olla myös oireeton. Tartunta leviää sekä suoran kosketuksen että esimerkiksi uimaveden, pintojen tai ravinnon välityksellä virusten kulkeutuessa suun kautta ruoansulatuskanavaan.

Lisätiedot
Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö
https://www.pirkkala.fi/pirteva/

Anna Pasanen
vs. ympäristöterveyspäällikkö
Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö
040 133 5785
anna.pasanen(at)pirkkala.fi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"