Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Lähiruokaa lautaselle -teemapäivä 12.11 Pirkkalassa

Pirkanmaan kehyskuntien kouluissa, päiväkodeissa sekä hoivakohteissa tarjoillaan lähiruokaa hyvinvointiviikolla 9.-13.11.2020 Pirkkalassa päivää vietetään torstaina 12.11.2020. Kehyskuntien tarjoamasta ruoasta 70-80 % on Suomalaista alkuperää. Vielä suurempi osa ruoasta on myös valmistettu Suomessa.

Ruokalistasuunnittelussa monipuolisuus ja vaihtelevuus ovat tärkeitä tekijöitä. Sesonki- ja teemakampanjoilla voidaan entisestään lisätä ruoan kotimaisuusastetta.

Kehyskuntien ruokapalvelut ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä elintarvikehankintojen osalta. Yhteisellä elintarvikekilpailutuksella pystytään vaikuttamaan laatutekijöihin sekä kustannuksiin. Julkisen toimijan elintarvikkeiden hankintaa ohjaa hankintalaki, joka vaikuttaa hankintojen toteuttamiseen.

Yhteistyömahdollisuuksia lähiruoan osalta on kartoitettu jo useana vuonna muun muassa Järvikalan hyödyntämisen osalta. Kunnissa on järjestetty lähiruokapäiviä aiemminkin, mutta nyt on lähdetty liikkeelle yhteisvoimin lähes 40 000 asiakkaan volyymilla.

Hyvinvointiviikko näkyy kehyskuntien toiminnassa erilaisin aihekokonaisuuksin ja tämän vuoksi myös ruokapalveluissa on koettu tärkeäksi tuoda lähiruokaa lautaselle -teema hyvinvointiviikon yhteyteen. Hyvässä yhteistyössä valmisteltiin Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven ruokapalveluiden yhteistä teemapäivää. Lähiruokaa lautaselle -aterialla on erityisesti lähellä tuotettuja raaka-aineita sekä lähellä valmistettuja tuotteita.

Ruoka on tärkeä hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Omaan ruokailuunsa voi kukin valinnoillaan vaikuttaa. Ruokapalveluja ohjaa kullekin asiakasryhmälle suunnatut ruokasuositukset, jotka pohjautuvat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen ruoka-aine tai ateria. Perusruoan merkitystä ei voida korostaa liikaa, hyvinvointia edistävänä tekijänä, koska ainoastaan syöty ruoka on se, joka ravitsee.

Lähiruokaa lautaselle -aterialla on erityisesti lähellä tuotettuja raaka-aineita sekä lähellä valmistettuja tuotteita.

Menu 12.11 Tuotteen alkuperä
Jauhelihapihvit Tampere

(Jauheliha Sastamala, tila: Nurmi/Uotila/Vistilä/Punkka/Ketola/Anttila)

Peruna Kristiinankaupunki (Jaakkola Potofarm)
Salaatti Kangasala (Lahtela/Wääksy/Suomi)
Tomaatti Pori (Agrifuturan puutarhan kestävän kehityksen Nams-tomaatti)
Mozzarella Mouhijärvi (maito Sastamala, tila Uusi-Rauva)
Basilika Ikaalinen (Ikaalisten Luomu)
Sämpylä Ylöjärvi (vilja Helsingin mylly)
Maito Hämeenlinna/Sipoo (meijerin keräilyalue)

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"