Kirjastokortti

Kirjaston palveluiden käyttämiseen tarvitset Pirkanmaan kirjastojen yhteisen PIKI-kirjastokortin. Asiakkaalla voi olla käytössään vain yksi PIKI-kirjastojen kortti, jota käytetään kaikissa Pirkanmaan yleisissä kirjastoissa.  Kirjastokortti on henkilökohtainen. Älä anna kenenkään muun käyttää sitä, sillä sinä olet vastuussa aineistosta, joka on lainattu sinun kortillasi.

Näin voit hankkia kirjastokortin

Ensimmäinen kortti on ilmainen, ja saat sen kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaasi henkilötodistus. Lapsella voi olla oma kirjastokortti ja Pirkkalassa se hankitaan viimeistään koulun kanssa esikoulun alkaessa. Alle 15-vuotias saa kortin huoltajan luvalla. Huoltaja allekirjoittaa hakulomakkeen ja on vastuussa lapsen lainoista ja maksuista. Kirjastokorttihakemuksen voi tulostaa PIKI-verkkokirjastosta.

Jos kirjastokorttisi hukkuu

Jos kirjastokorttisi hukkuu, siitä pitää ilmoittaa kirjastolle. Voit tehdä sen missä vain PIKI-kirjastossa. Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uuden kortin saa asiakaspalvelusta ja se maksaa 2 euroa.

Kirjastokortin tunnusluku

Kirjastokortin tunnusluku asetetaan kortin hankkimisen yhteydessä. Mikäli unohdat sen tai haluat muuttaa sitä, käänny kirjaston asiakaspalvelun puoleen.

Tarvitset kirjastokortin tunnuslukua, kun lainaat aineistoa automaatilla, teet varauksia, uusit lainoja, maksat maksuja verkkokirjastossa tai lainaat e-aineistoja. Tunnuslukua tarvitaan myös kirjaston tietokoneiden ja omatoimitilojen käyttämiseen.

Huoltaja - huollettava -linkitys

Huoltajan ja alle 15-vuotiaiden huollettavien kortit on linkitetty toisiinsa. Kun lapsen kortille on asetettu tunnusluku, huoltaja näkee tämän lainaus-, varaus- ja maksutiedot verkkokirjastossa. Kirjautumalla omilla tunnuksillaan verkkokirjastoon, huoltaja voi uusia huollettavan lainoja Lainani-sivulla, muuttaa ja poistaa varauksia Varaukseni-sivulla sekä maksaa maksuja Maksuni-sivun kautta. Huollettavan tiedot saa näkyviin pudotusvalikoista.

Huomaathan, että huoltaja ei voi varata omilla tunnuksillaan aineistoa lapsensa kortille.

Kun huollettava täyttää 15 vuotta, huoltaja - huollettava -linkitys poistuu automaattisesti.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Lainaaminen on maksutonta, eikä lainamäärää ole rajoitettu.  Elokuvien ja pelien lainaamiseen vaikuttavat ikärajat. Lainattuasi saat kuitin, jossa näkyvään eräpäivään mennessä lainat pitää palauttaa tai uusia. Halutessasi voit saada sähköpostiisi muistutuksen lainojesi eräpäivän lähestyessä. Jos ilmoitusta ei jostain syystä tule, olet silloinkin vastuussa lainojen palauttamisesta ajallaan.

Voit uusia lainasi 5 kertaa. Uusiminen ei onnistu, jos aineistosta on varaus tai jos sinulle on kertynyt maksuja 15 € tai yli. Lainojen uusiminen tapahtuu joko verkkokirjastossa, mobiilisovelluksessa tai olemalla yhteydessä kirjastoon. Kirjastojen aukioloajat ja yhteystiedot löydät etusivulta.

Joissain kirjastoissa voit palauttaa aineistoa myös aukioloaikojen ulkopuolella. Pääkirjastossa palautusluukku sijaitsee talon takana ja Nuolialan kirjastossa sisäänkäynnin läheisyydessä. 

Voit myös varata kirjoja

Voit tehdä varauksia kirjastossa, mobiilisovelluksessa tai verkkokirjaston kautta. Varaaminen Pirkkalan kokoelmasta on maksutonta. Muualta PIKI-alueelta tuleva seutuvaraus on 2 €. Noutamattomasta varauksesta veloitetaan 1 €.

Mikäli etsimääsi aineistoa ei ole saatavissa Pirkanmaalta lainkaan, on mahdollista tehdä kaukovaraus. Tehdäksesi kaukovarauksen ole yhteydessä kirjaston asiakaspalveluun tai sähköpostilla osoitteeseen kaukolaina@pirkkala fi

Varauksia voi lainata vain sillä kortilla, jolla varaus on tehty. Pirkkalan kirjastot eivät luovuta varauksia muille kuin varauksen tehneelle henkilölle. Jos jonkun pitää hakea varauksesi puolestasi, ole yhteydessä kirjastoon etukäteen.

PIKI-mobiilikirjasto

PIKI-mobiilikirjastosovellus voidaan ladata Android- ja iOS-laitteille. Löydät sen laitteesi sovelluskaupasta nimellä PIKI-mobiilikirjasto. Sovelluksessa voit uusia lainojasi, tehdä hakuja ja varauksia. Sovelluksessa on mukana sähköinen kirjastokortti ja kaverilainamahdollisuus. Lue täältä lisää mobiilisovelluksesta.

PIKI-mobiilikirjasto ei korvaa perinteistä PIKI-verkkokirjastoa, sillä monipuoliset tiedonhaut, lehtien varaaminen, verkkomaksaminen ja omien tietojen päivitys hoidetaan verkkokirjastossa.