Museokeskus Vapriikissa lähes kahden vuoden ajan kävijöitä ilahduttaneen Birckala 1017 -näyttelyn esineistö ja tarinat perustuvat Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Pirkkalan Tursiannotkossa vuosina 2012–2017 tekemiin arkeologisiin kaivauksiin.
”Birckala 1017 -näyttelyä oli toteuttamassa iso joukko asiantuntijoita, ja se toi havainnollisesti esiin uusia asioita Pirkkalan historiasta sekä muinaisista kädentaidoista. Vapriikissa pääsi myös itse kokeilemaan viikinkiajan elämää näyttelyä varten teetettyjen tavaroiden ja esineiden avulla. On ilo ja kunnia voida tarjota uusi koti tälle hienolle kokonaisuudelle”, kertoo Pirkkalan hyvinvointia edistävien palvelujen päällikkö Tero Saatsi.
”Näyttelyn esinekopioiden, tekstien ja digiaineiston lunastaminen tarjoaa meille monia mahdollisuuksia tuoda esiin viikinkiaikaista historiaamme. Voimme hyödyntää esineistöä esimerkiksi Reipin museossa, opetuskäytössä ja sähköisessä muodossa. Suunnitteilla on muun muassa verkkonäyttely”, Saatsi jatkaa.
Pirkkalan kunta haluaa saada laajan näyttelykokonaisuuden esiin myös pysyvästi näyttelykäytössä oleviin tiloihin. ”Tämä onnistuu mahdollisesti muutaman vuoden kuluessa. Kunnan 100-vuotisjuhlat vuonna 2022 voisi olla sopiva tavoite. Toivomme saavamme silloin museovirastolta lainaksi myös alkuperäisiä Tursiannotkon esinelöytöjä, sillä aidot esineet eivät kuulu nyt lunastettavaan kokonaisuuteen.”
Uudet löydöt saattavat täydentää näyttelyä, sillä Tursiannotkossa tehdään arkeologisia opintokaivauksia myös tänä vuonna.
Uuden ajan Birckala-viikinkien saaga alkaa
Viikingit eivät kuulu Pirkkalassa vain menneisyyteen, sillä tänä keväänä myös uuden ajan viikingit pääsevät esiin osana hyväntekeväisyyskampanjaa. Birckala-viikinkien saaga alkoi Pirkkalan sosiaalisen median kanavissa maaliskuun lopussa. Arvoituksellisessa kuvasarjassa ensimmäiseksi uuden ajan viikingiksi paljastui Pirkkalasta kotoisin oleva nuori maajoukkuehiihtäjä Eveliina Piippo, viikinkinimeltään Mielikki Peippo.
”Vihimme Birckala-viikingeiksi kevään ja kesän aikana yhteensä 50 eri tavoin ansioitunutta tai onnekasta kuntalaista sekä Pirkkalan muinaishistorian ja kulttuuriperinnön tuntemusta edistänyttä yhteistyökumppania. Luvassa on muun muassa erilaisia viikinkiaikaan liittyviä kilpailuja. Kampanjan loppuhuipennus nähdään Pirkkalan muinaismarkkinoilla heinäkuun 13.–14. päivä”, kertoo Pirkkalan kunnan kansliapäällikkö Jaakko Joensuu.
Birckala-viikinkien tunnus, puiset kestävän kehityksen mukaiset ”viikinkiaurinkolasit” on valmistettu ympäristöystävällisistä materiaaleista Shadeshares-pajassa Kenian Nairobissa. Shadeshares-lasien hinnasta ohjautuu 30 prosenttia hyvän tekemiseen Keniassa ja Suomessa. Lisäksi jokaista myytyä lasiparia kohtaan istutetaan puu Afrikkaan. Kansainvälinen yhteistyökumppani on hyväntekeväisyysjärjestö World Vision. Pirkkala valitsi kotimaan kohteeksi Taito Pirkanmaan Pirkkalan taitokeskuksen tukeakseen nuoria käden taitajia.
Birckala-viikinkien avulla Pirkkalan kunta haluaa luoda linkkiä menneeseen ja yhdistää viikinkiajan parhaita puolia nykypäivään. Vaalittavia asioita ovat esimerkiksi elo sopusoinnussa luonnon kanssa, kädentaidot ja henkiset ominaisuudet, jotka muodostavat myös uuden ajan viikingeille sopivan asenteen. Asenteen aineksia ovat rohkeus, periksi antamattomuus, pyrkimys kehittyä ja oppia sekä ahkera työskentely niiden asioiden puolesta, joihin uskoo.
Birckala-viikinkien tarinaa voi seurata Pirkkalan kunnan Facebook- ja Instagram-tileillä. Birckala-heimolla on myös oma Instagram-sivu @birckala, jossa kaikki heimon jäsenet vuorollaan esittäytyvät.
Lisätiedot
Birckala 1017 -näyttelyn hankinta
Tero Saatsi
vapaa-aikapäällikkö
Hyvinvointia edistävät palvelut
Pirkkalan kunta
040 133 5629
tero.saatsi@pirkkala.fi
Birckala-viikinkikampanja
Jaakko Joensuu
kansliapäällikkö
Pirkkalan kunta
050 443 4468
jaakko.joensuu@pirkkala.fi