Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Kaikki mitä olet halunnut tietää katuvaloista

Syksyllä iltojen pimetessä alkaa lisääntyä myös kuntaan saapuvan katuvaloja koskevan palautteen määrä. Katuvalot ovat vikailmoitusten kestosuosikki ja hyvä niin, sillä pimeys aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja vaaratilanteita. Kunta haluaa tehdä puutteista ilmoittamisen mahdollisimman helpoksi. Saatu palaute ohjataan ripeästi oikealle taholle. Aina vian korjaaminen ei kuitenkaan käy käden käänteessä.

Pirkkalan kunnassa on valaistuja reittejä on noin 235 kilometriä ja katuvaloja noin 5000 kappaletta. Tässä jutussa Pirkkalan yhdyskuntatekniikan päällikkö Antti Reinikka vastaa yleisimpiin katuvaloja koskeviin kysymyksiin ja neuvoo miten vikailmoituksia voi tehdä.

Miten katuvaloja huolletaan ja kenelle vikojen korjaaminen kuuluu?

Pirkkalassa katuvalot ovat pääsääntöisesti kunnan valoja, vaikka osa teistä onkin ELY-keskuksen hoitovastuulla olevia teitä. Katuvalohuolto tehdään keskitetysti syksyisin ja talvisin. Tämän lisäksi yksittäisiä katuvaloja huolletaan ympäri vuoden vikailmoitusten perusteella. Huoltotyön tekee ulkopuolinen huoltoliike, jolle vikailmoitukset toimitetaan eteenpäin.

 

Miten nopeasti viat korjataan?

Yksittäisen valaisimen vika pyritään korjaamaan 14 vuorokauden kuluessa vikailmoituksen tekemisestä. Huollettavia kohteita kerätään listalle useampia, jotta korjaaminen olisi järkevää ja tehokasta toteuttaa.

Valitettavasti varaosien saatavuuden tai maakaapeleiden vikaantumisten takia ei vikoja aina pystytä korjaamaan tavoitteellisessa vasteajassa. Keliolosuhteet, kuten routa, saattavat viivästyttää paljonkin maakaapelivikojen korjausta.

 

Mistä viat yleisimmin johtuvat?

Kunnassa on käytössä monen tyyppisiä valoja. Osa on sen verran iäkkäämpiä, ettei niihin ole sopivia polttimoita tai varaosia enää saatavilla. Tällöin on valaisinpylvääseen vaihdettava kokonaan valo-osa, eikä pelkkä viallisen polttimon vaihto ole mahdollinen. Uudistamme tekniikkaa vähitellen katuvalosaneerausten yhteydessä, jolloin korvaamme vanhoja valoja nykyaikaisilla led-valoilla. Led-valot ovat pitkäikäisempiä ja kuluttavat vähemmän energiaa.

 

Kuinka paljon kunta saa vikailmoituksia katuvaloista?

Luonnollisesti ilmoituksia tulee enemmän syksyllä ja talvella, kun valoisa aika on lyhyempi. Yleensä useampi ihminen ilmoittaa samasta viasta.

 

Millaista haittaa katuvalojen toimimattomuus aiheuttaa?

Pimeys hankaloittaa kaikkien teillä liikkuvien matkaa, mutta luonnollisesti ihmiset kantavat huolta etenkin lasten koulureiteistä, vilkasliikenteisistä väylistä, joilla ei ole kävelyteitä, ja ulkoilureiteistä. Pimeydessä myös ilkivaltaa on helpompi harjoittaa.

 

Miten toimimattomista katuvaloista kannattaa ilmoittaa?

Vikailmoituksia voi tehdä useamman eri kanavan kautta.

Pirkkalan kunnan verkkosivuilta löytyy sähköinen vikailmoituslomake, jolla voi katuvalovikojen lisäksi ilmoittaa myös muita epäkohtia ja vikoja kunnan yleisillä alueilla.

Ilmoituksen tekeminen onnistuu myös Haloo Pirkkala -sovelluksen avulla. Ilmoitukseen voi liittää valokuvan ja mukaan tallentuu myös paikkatieto. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi AppStoresta ja Google Play -kaupoista nimellä Haloo Pirkkala.

 

 

 

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"