Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Henkilökohtaisen avun yksikkö palvelee kaikkia Pirkanmaan kuntia

Vuoden 2021 alusta alkaen yksiköstä saa apua ja neuvontaa myös henkilökohtaisen avun hankkimiseen ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Henkilökohtainen apu on vammaispalvelulain mukaista, toisen ihmisen antamaa välttämätöntä apua niissä tavanomaisen elämän asioissa, joita henkilö ei pysty tekemään itse vamman tai sairauden vuoksi.

Erityisosaaminen koko maakunnan käyttöön

Yksikköön keskitetään kunnista henkilökohtaisen avun lakisääteisiä tehtäviä. Sen myötä vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun erityisosaaminen on yhdessä paikassa kaikkien Pirkanmaan kuntien käytettävissä.

– Uskon, että tällaiselle yksikölle on tilausta kunnissa, koska se mahdollistaa asiakkaalle yhdenvertaisemman ja tasalaatuisemman palvelun ja vapauttaa kunnan työntekijöiden resurssia muuhun, kertoo henkilökohtaisen avun työnantajamallin palkanlaskentaa ja neuvontaa Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut Sotesissa hoitava palvelusihteeri Kirsti Kulju.

Henkilökohtaista apua haetaan jatkossakin kotikunnan vammaispalvelutoimistosta ja oman kunnan omatyöntekijät toimivat edelleen lähityöntekijöitä, jotka vastaavat asiakkaan palvelukokonaisuudesta.

Ajatus maakunnallisesta yksiköstä syntyi jo Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.

– Pirkanmaalla kunnat ovat jatkaneet yhdessä sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistä, vaikka edellinen sote- ja maakuntauudistus kaatui, kertoo sote muutosjohtaja Jaakko Herrala Pirkanmaan liitosta.

Pirkanmaan kunnat rahoittavat henkilökohtaisen avun yksikön toiminnan. Toimintaa ohjaavat maakunnallisesti sovitut yhteiset ohjeet ja toimintamallit, jotka on hyväksytty kuntien lautakunnissa. Yksikkö sijaitsee Tampereella ja Tampereen kaupunki vastaa sen hallinnoinnista.

Osallisuusryhmä tuo asiakkaan näkökulmaa yksikön toimintaan

Kuntien käytäntöjen yhtenäistämisen myötä asiakkaat saavat yhdenvertaista kohtelua asuinpaikastaan riippumatta.

Henkilökohtaisen avun asiakas Amu Urhonen toivoo, että yksikköön omaksutaan kuntien parhaimmat käytännöt ja yksikössä kunnioitetaan henkilökohtaisten avustajien työnantajien itsemääräämisoikeutta. Hänen mukaansa pienten kuntien asukkaille, joiden omassa sosiaalitoimessa ei ehkä ole riittävästi osaamista henkilökohtaisesta avusta, keskus voi tuoda huomattavan parannuksen asiantuntevan neuvonnan muodossa. Osa taas on tottunut asioimaan oman tutun sosiaalityöntekijän tai palkanlaskijan kanssa ja yksikön myötä ihmiset vaihtuvat.

– Tulevan yksikön merkitys asiakkaille on varmasti suuri, koska työnantajuus on todella tärkeä osa etenkin paljon apua tarvitsevien ihmisten elämää, onhan heidän (tai meidän) asioitava keskuksen kanssa usein, toteaa Urhonen.

Yksikön toimintaa tukee uusi osallisuusryhmä, jonka tehtävänä on kehittää toimintaa entistä asiakaslähtöisemmäksi ja tuoda esiin asiakkaan näkökulma. Osallisuusryhmän jäsenet kootaan eri kunnista.

Henkilökohtaisen avun yksikkö on osa Pirkanmaan omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskusta

Henkilökohtaisen avun yksikkö on osa Pirkanmaan omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskusta. Maakunnallinen perhehoidonyksikkö on toiminut jo vuodesta 2016 järjestäen ikäihmisten, kehitysvammaisten sekä erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten perhehoitoa (ei lastensuojelun perhehoitoa). Yksikön toiminta jatkuu osana keskusta ennallaan. Vuoden 2021 alussa keskuksen toimintaa on tarkoitus laajentaa myös omaishoitoon.

Henkilökohtaisen avun yksiköstä järjestetään kaikille avoin infotilaisuus 13.2.2020 klo 15 – 17 Tampereella Pääkirjasto Metson Lehmus-salissa (Pirkankatu 2).

Henkilökohtaisen avun yksikön yhteystiedot 2.1.2020 alkaen:

Palvelupuhelin 041 730 2108 (ma – pe klo 9 – 11)
– Palvelupuhelimeen voi soittaa sekä palkanmaksuun että muihin henkilökohtaisen avun asioihin liittyen. Puhelimen palveluajat laajenevat kevään aikana.
Yksikköön voi myös ottaa yhteyttä lähettämällä tekstiviestin numeroon 041 730 2109.

Keskuksen verkkosivut avautuvat alkuvuodesta 2020.

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Milja Koljonen
puhelin 050 324 8617
Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@tampere.fi

Tietoa Henkilökohtaisesta avusta Pirkkalan kunnan internetsivuilla.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"