Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Espanjansiruetanoiden torjuntaan roska-astioita

Pirkkalassa on tehty melko paljon havaintoja espanjansiruetanoista. Tästä syystä Pirkkalan kunta on ottanut jälleen käyttöön etanaroskiksia lajin torjuntaa varten. Etanaroskikset on sijoitettu laajimpien esiintymisalueiden läheisyyteen Takamaalle, Nuolialan laaksoon ja Vähäjärven rantaan.

Asukkaat voivat kerätä havaitsemansa ja lopettamansa espanjansiruetanat etanaroskiksiin. Espanjansiruetanan voi lopettaa leikkaamalla sen pään sarvien välistä pitkittäin taikka pudottamalla etikkaan, alkoholiin tai kiehuvaan veteen. Lopetetut etanat tulee kerätä suljettuun pussiin tai muuhun pakkaukseen (esim. maitotölkkiin) ennen etanaroskikseen laittamista.

Espanjansiruetana on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Täysikasvuisena se on noin 7-14 senttimetrin pituinen. Sen väritys voi olla hyvin vaihtelevaa, mutta Pirkkalassa tavatut yksilöt ovat tavallisimmin olleet likaisenruskeita tai mustia. Ethän sekoita espanjansiruetanaa kotoperäiseen ukkoetanaan! Ukkoetana kuuluu Suomen alkuperäiseen lajistoon, eikä sen hävittämiselle ole syytä.

Lisätietoja espanjansiruetanan tunnistamisesta ja torjunnasta löytyy vieraslajit.fi -sivustolta, jonne voit myös ilmoittaa vieraslajihavainnoista.

Roskisten sijainnit kartalla (png)


Kuva: Espanjansiruetanan tunnistusohjeita.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"