Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Ehkäisevän päihdetyön viikko 6.–12.11.

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 45 (6.–12.11.) Vuoden 2023 EPT-viikon teemana on Käsi kädessä: päihde- ja mielenterveystyö.

EPT-viikon tapahtumatärppejä:

7.11.klo 12.30-14.00: EPT-viikon webinaari: Kaikki ovet lukossa – mikä estää päihde- ja mielenterveyspalvelujen saatavuutta? 

Päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat paljon puhututtava aihealue. Mielenterveysongelmat ovat kovassa kasvussa ja masennuksesta on tullut kansantauti. Päihde- ja mielenterveysongelmat nivoutuvat usein toisiinsa, mutta usein vain toista niistä hoidetaan. Syy ja seuraus voi olla haastavaa erottaa toisistaan. Miten siis lukossa olevat ovet saataisiin auki? Sitä käsitellään EPT-viikon webinaarissa. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 3.11.

8.11. klo 14.00-16.00: Miten puhua kannabiksesta -koulutus

Koulutus on suunnattu erityisesti 2. asteen henkilökunnalle, nuorisopalveluiden työntekijöille, sosiaalialan henkilöstölle sekä kaikille muille aiheesta kiinnostuneille. Ilmoittaudu 7.11. klo 12 mennessä.

Testaa oma alkoholinkäyttö

Mietityttääkö oma alkoholinkäyttö? Päihdelinkin Audit-testillä saat tietoa omaan alkoholinkäyttöön mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista. Lisäksi saat tietoa siitä, mihin asioihin alkoholinkäytössä kannattaisi kiinnittää huomiota. Tutustu testiin.

Tutustu tarvittaessa myös yli 65-vuotiaille suunnattuun mittariin, joka antaa palautetta alkoholin käytöstä sekä ohjausta ja keinoja alkoholin käytön vähentämiseksi: Yli 65-vuotiaan alkoholimittari.

Nuorten osalta tilanne muuttunut paremmaksi Pirkkalassa

Pari vuotta sitten Pirkkalassa oltiin kovasti huolissaan nuorten humalajuomisesta ja kannabiksen käytöstä. Tuolloin lukion 1. ja 2. luokkalaisista jopa 17 % ilmoitti kokeilleensa kannabista vähintään kaksi kertaa ja 27 % olevansa tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa. Yläkoululaisista kannabista ilmoitti kokeilleensa vähintään kaksi kertaa reilu 4 %. Yläkoululaisista noin 11 % ilmoitti olevansa tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa.  

Tuoreet vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tulokset kertovat positiivista sanomaa siitä, että sekä yläkoululaisten että lukiolaisten humalajuominen ja kannabiksen käyttö on laskenut selvästi. Vaikka luvut ovat laskeneet, silti tuoreiden tulosten mukaan lähes 7 % lukiolaisista ja 4 % yläkoululaisista ilmoitti kokeilleensa kannabista vähintään kaksi kertaa. Tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa ilmoitti olevansa 7 % yläkoululaisista ja 19 % lukiolaisista.  

Ehkäisevään päihdetyöhön on Pirkkalassa kiinnitetty huomiota vuonna 2023 muun muassa ehkäisevään päihdetyöhön liittyvää koulutusta järjestämällä ja ehkäisevän päihdetyön rakenteita vahvistamalla.

 

EPT-viikon hyödyllisiä linkkejä:

EPT-verkoston tapahtumakalenteri

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Päihdelinkki.fi verkkopalvelu

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"