Ympäristönsuojelun luvat ja ilmoitukset

yhdyskuntatoimisto@pirkkala.fi
Suupantie 6 C, 33960 Pirkkala
Avaa toimipistesivu
vesa.vanninen@pirkkala.fi
Vastuualueet
kalle.salovaara@pirkkala.fi
Vastuualueet
jonna.luukinoja@pirkkala.fi
Vastuualueet
Ks. Jätehuolto / Jätehuollon lupa-asiat
Jätelain 100 §:n nojalla sen, joka aikoo harjoittaa jätteen ammattimaista keräystä, on tehtävä ilmoitus jätehuoltorekisteriin merkitsemistä varten sen kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, jonka alueella keräystä harjoitetaan. Ammattimaisella keräyksellä tarkoitetaan jätteen kokoamista esimerkiksi kunnan, tuottajayhteisöjen, jakelijoiden tai muiden jätehuollon palveluyritysten järjestämiin vastaanottopaikkoihin jätteen edelleen kuljettamiseksi käsittelyyn.
Keräystoiminnasta ilmoittamisen ohjeet ja lomakkeet
Pirkkalan ympäristönsuojelumääräyksissä on velvoite tehdä kirjallinen valvontailmoitus pienimuotoisesta (ei ammattimainen tai laitosmainen) jätteiden sijoittamisesta maaperään. Vapaamuotoinen ilmoitus on tehtävä vähintään 30 vuorokautta ennen jätteen sijoittamista.
Ks. Pirkkalan ympäristönsuojelumääräykset § 24 (pdf)
Maa-ainesten ottaminen muuhun kuin omaan kotitarvekäyttöön vaatii aina maa-aineslain mukaisen luvan. Maa-ainesten ottaminen voi vaatia lisäksi myös muita lupia, mikäli toimintaan sisältyy esimerkiksi kivenlouhintaa tai murskaamista.
Kotitarveottamisesta ottajan tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle ottamispaikan sijainti ja arvioitu ottamisen laajuus silloin, kun ottamisalueesta on otettu tai on tarkoitus ottaa enemmän kuin 500 kiintokuutiometriä maa-aineksia.
Maa-ainesten ottamiseen liittyvät ohjeet ja lomakkeet
Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi tietyillä edellytyksillä antaa luvan järjestää moottorikäyttöisten ajoneuvojen maastokilpailuja ja -harjoituksia toistuvasti tai pysyvästi sekä vastaavasti yksittäisille tapahtumille. Myös vastaaviin tapahtumiin vesialueella voi kunnan ympäristönsuojeluviranomainen antaa luvan tietyillä edellytyksillä. Lupaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella.
Ks. Maastoliikennelain § 30 / Vesiliikennelain § 106
Ympäristönsuojelulain mukaan tietyistä ympäristöhaittaa aiheuttavista kertaluonteisista toiminnoista on tehtävä ilmoitus valvontaviranomaiselle.
Pirkkalan ympäristönsuojelumääräyksissä on mainittu toiminnot ja tapahtumat, joista tulee tehdä melu- ja tärinäilmoitus. Ilmoitus on tehtävä ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään 30 vrk ennen toiminnan aloittamista tai toimenpiteeseen ryhtymistä. Viranomainen voi ilmoituksen perusteella antamassaan päätöksessä rajoittaa esimerkiksi toiminnasta aiheutuvan melun voimakkuutta tai asettaa sille aikarajoituksia.
Melu- ja tärinäilmoituksen ohjeet ja lomakkeet
Ympäristönsuojelulain mukaisia rekisteröitäviä toimintoja ovat ympäristönsuojelulain liitteessä 2 mainitut polttoaineteholtaan alle 50 MW:n energiantuotantolaitokset, nestemäisten polttoaineiden jakeluasemat, asfalttiasemat, kemialliset pesulat ja orgaanisia liuottimia käyttävät toiminnat sekä kiinteät betoniasemat ja betonituotetehtaat.
Rekisteröinti-ilmoituksen ohjeet ja lomakkeet
Ks. Vesihuolto
Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tehtäviin kuuluu ratkaista eräitä veden ottamiseen ja ojitukseen liittyviä vesitalousasioita.
Vesilain mukaan kaikki yli 500 m³:n ruoppaukset edellyttävät aluehallintoviraston myöntämää lupaa. Pienruoppauksesta (suuruudeltaan alle 500 m3 ja työ tehdään mekaanisesti esim. kaivurilla tai ruoppaajalla) on tehtävä ilmoitus valvontaviranomaiselle, joka on paikallinen ELY-keskus. Yleisen ilmoitusvelvollisuuden tarkoituksena on, että ilmoituksen perusteella ELY-keskuksilla on mahdollisuus arvioida edellyttääkö pienimuotoinen ranta-alueen ruoppaus vesilain mukaista lupaa ottaen huomioon olosuhteet ja vaikutukset.
Lisätietoja: Rantojen kunnostus
Ennen kunnostustoimia tulee selvittää luvan tarve paikallisesta ELY-keskuksesta. Ruoppauksissa ja ruoppausmassojen läjityksissä tulee huomoida mahdolliset sedimentin haitta-aineet. Esimerkiksi Sikojoen uoman keskiosaan on paikoin kertynyt PCB 118 yhdistettä (Sikojoen sedimenttitutkimukset 2014-2015, pdf). Myös kohteen luontoarvoja on usein tarpeen selvittää.
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely on lupamenettelyn kaltainen menettely, joka koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja. Yleisen ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvat toiminnat on lueteltu ympäristönsuojelulain liitteessä 4.
Yleisen ilmoitusmenettelyn ohjeet ja lomakkeet
Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille tarvitaan ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa. Ympäristöluvanvaraiset toiminnat on lueteltu ympäristönsuojelulain liitteessä 1. Osan ympäristöluvista ratkaisee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja osan aluehallintovirasto.
Ympäristölupahakemuksen ohjeet ja lomakkeet
Eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta annetulla lailla on uudistettu ympäristölainsäädäntöä niin, että se mahdollistaa luvanhakijalle usean luvan yhtäaikaisen sähköisen vireillelaiton ja käsittelyn, ns. yhden luukun periaatteella.
Yhteensovittaminen edellyttää, että hankkeelle haetaan ympäristönsuojelulain, vesilain tai maa-aineslain mukaista lupaa. Hakija voi pyytää hankkeensa luville yhteensovittamista, jos lisäksi haetaan luonnonsuojelulain mukaista poikkeamislupaa, maankäyttö- ja rakennuslain, kaivoslain tai vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain mukaista lupaa. Lupahakemusten erilliskäsittely on edelleen myös mahdollista.
Lisätietoja ympäristöhallinnon sivuilta täältä