Nordplus-vaihdossa Tanskan Gladsaxessa

29.11.2018

Viikolla 47 matkasi seitsemän Pirkkalan yhteislukion opiskelijaa sekä kaksi opettajaa ystävyyskuntaamme Gladsaxeen, joka sijaitsee n. 20 min junamatkan päästä Kööpenhaminasta. Tuulinen, mutta kuitenkin varsin aurinkoinen Köpis toivotti meidät tervetulleiksi Tanskaan. Hienosta säästä huolimatta matkan alku kuitenkin käynnistyi hieman kankeasti, kun yhden matkalaisen passi unohtui heti Kööpenhaminassa lentokentälle, mutta loppujen lopuksi sekä passi että kadonnut lompakko rahoineen löytyivät ja viikko pääsi käynnistymään toden teolla.

Gladsaxen lukio tarjosi mukavien opettajien lisäksi myös mukavat opiskelijat, joiden luona sekä Pirkkalan yhteislukion opiskelijat että muista osallistujamaista (Ruotsista ja Virosta) tulleet opiskelijat saivat yöpyä koko viikon ajan. Koulutuntien aikana perehdyttiin pienemmissä eri maiden edustajien kesken jaetuissa ryhmissä Gladsaxen ja Tanskan maahanmuuttopolitiikkaan ja viikon aikana opiskelijat pääsivät myös vierailemaan kunnan erilaisissa toimipisteissä aiheeseen liittyen. Koulupäivien jälkeen isännät ja emännät veivät vieraitansa mm. keilaamaan sekä kaupunkikierrokselle ”isolle kirkolle” Kööpenhaminaan.

Viimeisenä päivänä sitten esiteltiin kuluneella viikolla aikaansaatujen projektitöiden tulokset ensin toisille ryhmille (jokaisella ryhmällä oli oma tietty teema, jonka ympärille sitoivat omat pohdintansa) ja illalla oli vielä ”messut”, joihin oli kutsuttu lukion rehtori sekä tanskalaisten opiskelijoiden vanhempia. Tätä tapahtumaa ryyditti mahtavasti vielä lopuksi nyyttikestit, joihin tanskalaiset opiskelijat/opiskelijoiden vanhemmat todella olivat satsanneet; tarjoilut olivat erinomaisia ja kaikkea oli riittävästi joka lähtöön, nami!

Varhain lauantaiaamuna meillä olikin sitten lähtö takaisin kotiin päin. Haleja ja yhteystietoja vaihdettiin puolin ja toisin vielä lentokentälläkin, ja meistä pidettiin kyllä kovin hyvää huolta alusta loppuun asti. Kaiken kaikkiaan voi kyllä todeta, että reissu oli erittäin onnistunut! Ensi keväänä onkin sitten seuraavan opiskelijaporukan vuoro lähteä Tallinnaan saman hankkeen puitteissa ja tietysti pistimme korvan taakse myös runsaasti vinkkejä ja ideoita syksyllä -19 toteutuvaan saman hankkeen ja saman teeman ympärille rakentuvaan vierailuun täällä Pirkkalassa.

Terhi Virtanen & Soile Korpela

« Takaisin