Rautakauden Pirkkala herää henkiin

4.5.2016

Pirkkalassa tehdyt ainutlaatuiset viikinkiajan löydöt poikivat kuntaan lisää arkeologisia kaivauksia, esihistorian asiantuntijoiden ja harrastajien kanssa toteutettavan Pirkkalan muinaismarkkinat -teematapahtuman ja upean näyttelyn Vapriikkiin.

Pirkkalan Tursiannotkon arkeologisissa kaivauksissa on viime vuosina tehty ainutlaatuisia ja valtakunnallisesti merkittäviä rautakautisia löytöjä. Alueelta on löydetty historiallinen kylänpaikka ja myöhäisrautakautinen asuinpaikka runsaine esineistöineen. Kaivauksien löytöihin lukeutuvat esimerkiksi koristeelliset luulusikat, viehättävät lasimassahelmet ja Suomen vanhin tunnettu kiukaanjäännös.  Arkeologiset kaivaukset alueella jatkuvat Helsingin yliopiston opetuskaivauksina kesäkuussa 2016. Myös vuodelle 2017 on suunnitteilla uusia kaivauksia.

Pirkkalan muinaismarkkinat vievät viikinkiaikaan

Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pirkkalan muinaismarkkinat -teematapahtuma, joka ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä löydöistä. Keskeisimpiä tapahtumapaikkoja ovat Tursiannotko, Reipin museoalue ja Reipin kotieläinpiha. Tapahtumapäivänä yleisöllä on mahdollisuus tutustua Pirkkalan rautakausi -näyttelyyn, osallistua opastetuille kierroksille Tursiannotkon muinaislöytöalueella, kuulla asiantuntijaluentoja, opetella viikinkiajan käsityötekniikoita työpajoissa ja nähdä muinaistekniikka-artesaanien työnäytöksiä. Päivän aikana voi harjoitella miekkailua, osallistua kirkkovenesoutuun Pyhäjärvellä ja hevosajeluun Reipin tilalla. Tapahtumassa rautakauden tunnelmaa luovat muinaishistoriaharrastajat, käsityöläiset, pienet teatteri- ja musiikkiesitykset sekä rautakauden henkeen sopiva ruoka ja juoma.

Lauantaina heinäkuun 16. päivä järjestettäville Muinaismarkkinoille on vapaa pääsy. Tapahtuman ohjelma varmistuu toukokuun loppuun mennessä. Pirkkalan kulttuuripalvelut on saanut tapahtuman järjestämiseen myönteisen Leader-hankepäätöksen Kantri ry:ltä. Rautakauden Pirkkala -hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014–2020. Muinaismarkkinoista rakennetaan vuosittaista perinnettä.

Vapriikki valmistelee näyttelyä Pirkkalan löydöistä

Pirkkalan arkeologiset löydöt ovat herättäneet myös suuren yleisön mielenkiinnon. Museokeskus Vapriikki valmistelee hienoa näyttelyä Pirkkalan Tursiannotkosta. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 avattava näyttely kertoo myös koko Hämeen rautakaudesta ja erityisesti viikinkiajasta. Pirkanmaan maakuntamuseo vinkkaa seuraamaan, mitä Tursiannotkon kaivauksissa tulee esille vuosina 2016 ja 2017, sillä myös uudemmat löydöt voivat rakentaa jo ennalta upeaksi arvioitua näyttelyä.
 

Lisätietoja antavat:

Pirkkalan muinaismarkkinat
Hankekoordinaattori Reetta Westerbacka
040 1335773
reetta.westerbacka[at]pirkkala.fi

Tursiannotkon arkeologiset löydöt
Tutkija Sami Raninen
040 8311823
sami.raninen[at]tampere.fi

Museokeskus Vapriikki
Yksikönpäällikkö Tuija-Liisa Soininen
040 5201282
tuija-liisa.soininen[at]tampere.fi

« Takaisin