Pirkkalan muinaismarkkinoiden kävijäennuste ylittyi

10.8.2017

Heinäkuussa toista kertaa järjestetty Pirkkalan muinaismarkkinat laajeni tänä vuonna kaksipäiväiseksi viikinkifestivaaliksi. Aurinkoinen sää ja monipuolinen ohjelma houkuttelivat Reippiin yli 6000 kävijää. Lisäksi ennakko- ja oheistapahtumiin osallistui satoja markkinavieraita. Onnistunut markkinatapahtuma rakennettiin yhteistyössä Pirkkalan kunnan, esihistorian asiantuntijoiden ja harrastajien sekä vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa.

Pirkkalan muinaismarkkinat vakiinnuttaa paikkansa Suomen esihistoriatapahtumien joukossa. Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa 15.—16.7.2017 järjestetty muinaismarkkinatapahtuma osoittautui jälleen yleisömenestykseksi, jonka valtteja ovat kaunis luonto, Tursiannotkon muinaisjäänösalue sekä Pirkanmaan maankuntamuseon kanssa yhteistyössä järjestetyt arkeologiset yleisökaivaukset.

Laadukas ja monipuolinen ohjelma kiinnosti yleisöä

Tapahtumassa nähtiin lukuisia muinaiskäsityöläisiä ja esihistorian elävöittäjiä. Reipin museolla pidetyt asiantuntijaluennot kiinnostivat satoja kuulioita. Luennot käsittelivät kalmistolöytöjä, Tursiannotkon kaivauksia sekä esihistoriaan sijoittuvaa sarjakuvataidettä ja kirjallisuutta. Yleisö pääsi kokeilemaan muinaismarkkinatapahtumassa kaisalamaton kutomista maakangaspuilla, harjoittelemaan polkusorvausta, punomaan köytä, kutomaan lautanauhaa, tekemään savitöitä ja kokeilla jousiammuntaa. Työnäytöksissä nähtiin lasihelmien ja rautataosten valmistamista, luun ja sarven työstämistä sekä tuohituokkosten ja -sormusten tekemistä. Hevoslaitumella järjestettiin lisäksi taistelunäytöksiä.

Markkina-alueella pidetty Harmaasudet ry:n viikinkileiri tarjosi uudenlaisia elämyksiä markkinakävijöille. Käsinommeltuihin pellava- ja villavaatteisiin pukeutuneet historiaelävöittäjät valmistivat leirissään ruokaa tulella ja tekivät käsitöitä. Kiehtovan viikinkiajan elämänmenon seuraamiseen olisi voinut uppoutua tuntikausiksi.

Oheisohjelmaa kuntakeskuksessa

Rautakausitapahtuma näkyi myös Pirkkalan kuntakeskuksessa. Suomi 100 -tapahtumakylässä oli avoinna Rautakauden Pirkkala -näyttely ja Vähäjärvellä pääsi kokeilemaan kirkkovenesoutua. Soutuun osallistui viikonlopun aikana melkein sata innokasta soutajaa, joista nuorin oli puolitoistavuotias.

Maksuton tapahtumakuljetus toimi hyvin

Muinaismarkkinoille järjestettiin tapahtumakuljetus kuntakeskuksesta.Tapahtumakuljetuksen ansiosta pahimmilta Reipin alueen ruuhkilta vältyttiin ja muutoinkin liikennejärjestelyt olivat sujuvat. Tapahtumabussit kulkivat kuntakeskuksen ja Reipin välillä yhteensä 32 edestakaista matkaa ja matkustajamäärä oli noin 1400 henkeä.

Avoin palautetilaisuus syyskuussa

Muinaismarkkinoihin liittyvä kaikille avoin palautetilaisuus järjestetään Pirkkalan pääkirjastossa tiistaina 5.9.2017 klo 15-17. Tilaisuudessa käydään läpi muinaismarkkinatapahtuman onnistumisia ja kehittämiskohtia.

Lisätiedot

Tapahtumakoordinaattori Reetta Westerbacka, 040 1335773, reetta.westerbacka@pirkkala.fi
Pirkkalan muinaismarkkinat 2016 ja 2017

Kulttuurikoordinaattori Kiti Mäkinen 040 133 5698, kiti.makinen@pirkkala.fi
Pirkkalan muinaismarkkinat 2018

« Takaisin