Viikinkiajan Pirkkala herää henkiin

12.7.2017

Toista kertaa järjestettävä Pirkkalan muinaismarkkinat -teematapahtuma laajenee tänä vuonna kaksipäiväiseksi viikinkifestivaaliksi. Tursiannotkossa tehdyt ainutlaatuiset viikinkiajan löydöt ovat poikineet kuntaan myös arkeologiset yleisökaivaukset sekä Museokeskus Vapriikkiin upean Birckala 1017 -näyttelyn

Aitoa viikinkiajan tunnelmaa

Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa 15.—16.7. yhteistyössä Pirkkalan kunnan, esihistorian asiantuntijoiden ja harrastajien kanssa järjestettävä festivaali ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä löydöistä. Keskeisimpiä tapahtumapaikkoja ovat Tursiannotkon muinaisjäännösalue, Reipin kotiseutumuseo sekä Reipin maatiaiseläinpiha. Reipin alue täyttyy muinaiskäsityöläisten viikinkiteltoista ja markkinamyyjistä.

Luvassa on lukuisia työpajoja, taikuutta, teatteria ja taistelunäytöksiä. Muinaismarkkinoilla yleisö voi muun muassa kutoa lautanauhaa ja kaislamattoa sekä kokeilla jousiammuntaa, polkusorvausta ja muinaissoittimia. Lapsille on järjestetty omat arkeologiset kaivaukset sekä miekka- ja kilpityöpaja. Asiantuntijaluennot käsittelevät kalmistolöytöjä, rautakauden pukeutumista ja Tursiannotkon kaivauksia. Reippiin nousee viikonlopuksi historianelävöittäjäyhdistys Harmaasusien viikinkileiri, jossa yleisö voi tutustua autenttisuuteen pyrkivään
leirielämään. Reipin tilalla on tarjolla viikinkiajan ruokaa.

Rautakausitapahtuma näkyy myös Pirkkalan kuntakeskuksessa. Suomi 100 -tapahtumakylään pystytetään Rautakauden Pirkkala -näyttely ja Vähäjärvellä järjestetään maksutonta kirkkovenesoutua. Maksuton tapahtumakuljetus Reippiin muinaismarkkinoille lähtee Pirkkalan kuntakeskuksesta Suupantorilta tasatunnein lauantaina klo 11—15 ja sunnuntaina klo 11—13. Pirkkalan muinaismarkkinoille on vapaa pääsy.


Yleisö mukaan arkeologisille kaivauksille

Pirkanmaan maakuntamuseo järjestää yhteistyössä Pirkkalan kunnan kanssa yleisökaivauksen Pirkkalan Tursiannotkon rautakautisella asuinpaikalla. Tursiannotko on Suomen rautakauden lopun merkittävimpiä asuinpaikkoja. Aiemmissa arkeologisissa kaivauksissa paikalta on löydetty muun muassa lasihelmiä, harvinaisia koristeltuja luu- ja sarvilusikoita sekä erilaisia käyttöesineitä.  Viimeisimmät löydöt tehtiin Helsingin yliopiston opetuskaivauksilla kesäkuussa 2017. Tursiannotkon yleisökaivaukset käynnistyvät keskiviikkona 12.7. ja Pirkkalan muinaismarkkinoiden yleisö voi vierailla arkeologi Sami Ranisen johtamilla yleisökaivauksilla lauantaina 15.7.


Museokeskus Vapriikin Birckala 1017 -näyttely

Pirkkalan arkeologiset löydöt ovat herättäneet myös suuren yleisön mielenkiinnon. Tursiannotkon löydöistä ja Hämeen rautakaudesta kertova Birckala 1017 – Tursiannotkon viikinkiaikainen hämäläiskylä -näyttely on avoinna 9.6.2017 —19.8.2018 museokeskus Vapriikissa Tampereella.


Lisätiedot

Pirkkalan muinaismarkkinat
Tapahtumakoordinaattori Reetta Westerbacka, 040 1335773, reetta.westerbacka@pirkkala.fi

Tursiannotkon arkeologiset yleisökaivaukset
Tutkija Sami Raninen, 040 8311823, sami.raninen@tampere.fi

Museokeskus Vapriikki
Yksikönpäällikkö Tuija-Liisa Soininen, 040 5201282, tuija-liisa.soininen@tampere.fi

« Takaisin