Pirkkalan kunta on mukana Tulevaisuuden kuusi -kampanjassa

13.9.2017

Pirkkalan kunta osallistuu Suomen juhlavuoden Tulevaisuuden kuusi -kampanjaan istuttamalla kolme Itsenäisyyden kuusen siemenestä kasvatettua kuusen taimea Vähäjärven rannan tuntumaan torstaina 21. syyskuuta. Pienimuotoinen tilaisuus pidetään kello 14.

Tulevaisuuden kuusi -kampanja on jatkoa vuoden 1967 Kotikuusi-kampanjalle. Itsenäisen Suomen täyttäessä 50 vuotta Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatettuja Kotikuusia istutettiin reilut 30 000 kappaletta ympäri Suomea. Tuolloin Pirkkalan 4H-yhdistys istutti Sorkkalan kylään Suomen itsenäisyyden 50 vuotisjuhlametsikön.

Alkuperäisen Itsenäisyyden kuusen tarina on mielenkiintoinen. Kun Suomi sata vuotta sitten itsenäistyi, silloinen Chilen pääkonsuli Rudolf Ray kylvi multaan Itsenäisyyden kunniaksi kuusen siemenen. Kun puu varttui, hän päätti lahjoittaa kuusen ja siitä kertovan muistokiven Suomen eduskunnalle. Tämä Suomen itsenäisyyden kuusi istutettiin Helsingin Kaivopuistoon vuonna 1931. Samalla pääkonsuli lahjoitti 200 000 markkaa perustamalleen Itsenäisyyden kuusen rahastolle. Hänen toiveenaan oli, että joskus tämän kuusen siemenistä idätetään ja kasvatetaan taimia, jotka sitten myytäisiin yksityisille ja yhteisöille eri puolille Suomea.

Alkuperäinen Itsenäisyyden kuusi on edelleen pystyssä, vaikka menettikin latvansa Helsingin pommituksissa. Se kuitenkin toipui iskusta ja jatkoi kasvamistaan yhdessä toisten sota-ajan invalidien kanssa.

Tulevaisuuden kuusi -kampanja

Tulevaisuuden kuusi -kampanja jatkaa juhlakuusiperinnettä, mutta katsoo tulevaisuuteen ja kansainvälisyyteen. Keskiössä ovat lapset ja nuoret. Kampanjan tärkeänä tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten luonto- ja metsäsuhdetta, joka kuuluu erottamattomasti suomalaiseen kulttuuriin ja myös kansainvälistyvään Suomeen. Kampanjan virallinen suojelija on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle

Pirkkalan kunta päätti jo aikaisemmin tänä vuonna esittää yksityisen luonnonsuojelualueen perustamista Reipin katajakedon alueelle. Alue tullaan suojelemaan osana Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaa. Samalla kunta sitoutui hoitamaan aluetta niin, että se säilyy monimuotoisena luonnonympäristönä ja arvokkaana perinnemaisemana tulevillekin sukupolville.

« Takaisin